Különleges színek, szokatlan formák.

Érdemes évről-évre kipróbálni valami újdonságot a kiskertben, vagy akár a balkonon! Egy új fajta zöldség a kedvencünkké válhat, egy szokatlan színű répa feldobhatja a salátákat.

Mutatunk pár érdekességet, hogy a hosszú téli hónapokban legyen idő kiválasztani, mi kerüljön a földbe jövőre!

1. Fehér szamóca

Semmi GMO: a fehér szamóca egy régi fajta, olyannyira, hogy 1750-ben fedezték fel Európában, észak-amerikai és chilei fajták keverékének tartják. Az érdekes, fehér szín hasznosnak is bizonyul: állítólag kevésbé dézsmálják az állatok. Ízre pedig sokan egy ananász és egy szamóca keverékéhez hasonlítják.

2. Korilla

A Dél-Amerikából származó különlegesség egy egész falat képes beborítani, ugyanis csavarodó szárú kúszónövény. Zöld termései selymesek, puha tüskékkel borítottak, vékony héjúak, az ízük olyan, mint egy uborka és egy zöldpaprika keverékének. Bőven terem, rengeteg vizet, tápdús talajt és napos, vagy félárnyékos helyet igényel. Nyersen, és párolva, főzelékben, levesben is fogyasztható.

3. Piros húsú retek

Látványos fajta: biztosan feldobja a szendvicset vagy a salátát!

4. Egérdinnye

Egérdinnyeként ismert ez a Mexikóban és Közép-Amerikában elterjedt kúszónövény. Az egérdinnyét nagyon egyszerű termeszteni, magasra felkúszik, így támasztékot igényel. Az apró görögdinnyére és uborkára hasonlító gyümölcsök (zöldségek?) ropogósak, de a héjuk megkeményedhet, ha nem szedjük le időben őket. Szélvédett, napos helyet kedvel.

5. Lila hüvelyű borsó

Kívül lila, de belül hagyományos zöld ez a borsófajta. A lila hüvelyek szépen mutatnak, díszítenek a kertben. Nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebb megtalálni őket a növényen!

6. Arany málna ‘Fall Gold’

Bár a piros fajta édességét nem éri utol, igazi különlegességet jelent az aranyszínű málna.

7. Lila brokkoli

Egyes fajtái még télen és kora tavasszal is teremnek, így színesítve a zöldségválasztékot.  Megfőzve a lila színből zöld lesz.

8. Oca (egyfajta madársóska)

Igazán különleges alakú zöldség, amit az inkák elfeledett terméseként is emlegetnek.  Nyersen retekhez hasonlító ízű, főzve vagy sütve inkább citromos ízű krumplira emlékeztet.  A zöld leveleit is hasznosíthatjuk pl. salátákban.  Érdekes módon a gumók csak az első fagyok után kezdenek növekedni, így a földben kell hagyni őket még néhány hétig a fagyok megérkezte után.

9. Alpesi szamóca ‘Golden Alexandria’

Apró, piros, édes kis gyümölcsöket hoz és akár ládában, cserépben is nevelhető a teraszon.

10. Répák a szivárvány minden színében

Tudtad, hogy az első répák fehérek, esetleg lilák voltak? A most ismert narancssárga szín nemesítés eredménye. Egyre elterjedtebbek a különböző színű zöldségek: rózsaszín, sárga, piros répák várják, hogy felfedezzük őket.

11. Perui földicseresznye

Ananászcseresznyének is hívják, és tévesen ehető zsidócseresznyének is (ne keverjük össze a vadon élő, mérgező rokonával, a zsidócseresznyével!). Fagyérzékeny évelő, közepesen édeskés, mégis fanyar ízzel. Jól mutat salátákban, desszerteken.

Forrás: lovelygreens.com