Csúfolható, bizarr nevek a listán.

Egyes országokban bármilyen nevet kaphat az újszülött, másokban viszont szigorú szabályok határozzák meg, hogy melyek az anyakönyvezhető nevek. A tiltás nem öncélú: némelyik nevet azért nem engedélyezik, mert attól tartanak, hogy a viselőjére negatív következményei lesznek, másokat pedig azért tesznek tiltólistára, hogy fenntartsák az ország kulturális hagyományait, egységét.

Íme, néhány tiltott név a nagyvilágból:

Franciaországban nem anyakönyvezhető egyetlen név sem, amely aztán egy életen át tartó csúfolódásra adhat alapot. Az alábbi neveket így tilos adni a babának (volt, aki megpróbálta): Nutella, Szamóca, Démon, Vilmos herceg, Mini Cooper.

Németországban ezen a területen sem maradnak el a szigorú szabályok. Számos korlátozás vonatkozik a nevekre, például nem lehetnek nem-semlegesek, nem lehetnek tárgyak nevei, és a negatív kicsengésű, gúnyolható nevek is tilosak.

A tiltólistán sorakoznak például: Matti, Osama Bin Laden, Adolf Hitler, Kohl, Stompie.

Svájcnak is szigorú szabályzata van a névadást illetően. Általánosságban nem adható a gyerek jólétét, életét negatívan befolyásoló, vagy harmadik személyre nézve káros név, és lány sem kaphat fiúnevet, ahogyan fiú sem lánynevet.

Tilos az alábbi neveket anyakönyvezni: Judas, Chanel, Paris, Schmid, Mercedes.

Izlandon a neveknek összhangban kel lenniük a nyelvi struktúrával és Izland hagyományos kiejtési-betűzési rendszerével. Hacsak nem mindkét szülő külföldi, a születést követően 6 hónapon belül a gyerek nevét be kell jelenteni a nemzeti regiszterbe, és ha abban a szóban forgó név nem található meg, akkor külön kérvényeztetni kell. Nagyjából a nevek fele visszautasításra kerül ilyenkor, a nyelvi összeférhetetlenség miatt. Visszautasításra kerül az a név is, mely olyan betűt tartalmaz, ami nincs benne az izlandi ábécében (például C-t, Q-t, vagy W-t). Úgyhogy ezek a nevek nem lesznek izlandi gyerekek nevei:  Zoe, Harriet, Duncan, Enrique, Ludwig.

Dániában is létezik egy 7000 elfogadott nevet tartalmazó lista, ebből lehet választani, hacsak nem szeretnénk külön engedélyért folyamodni. Nézzünk néhány tilos nevet: Jakobp, Ashleiy, Anus, Majom, Pluto.

Norvégiában a legtöbb esetben családnevet nem lehet keresztnévként használni. Sőt, a második vezetéknév (ún. középső név) sem lehet keresztnév, így a legelterjedtebb családnevek is tiltólistán vannak: Hansen, Johansen, Olsen, Haugen, Larsen.

Svédországban az elsődleges szempont, hogy a név a viselőjének ne legyen kellemetlen, illetve ne legyen nyilvánvalóan szokatlan a név névként. Úgyhogy felejtősek a Metallica, a Superman, az Ikea, az Elvis.

Malajziának is megvan a listája a nem kívánatos nevekről: kerülendő az ételek, állatok, számok, királyi és egyéb tisztségek neve. Tiltólistára kerültek: Chinese Ah Chwar (Kígyó), Woti (Szexuális kapcsolat), Khiow Khoo (Púp), Chow Tow (Büdös fej), Sor Chai (Őrült).

Mexikó egy részén az értelmetlen, félrevezető vagy gúnyos nevek listája 61 nevet sorol fel. Itt tilos a gyereket Facebooknak, Rambonak, Escrotonak (Herezacskó), Hermionenak vagy  Batmannek elnevezni.

Új-Zélandon nem lehet egy név 100 karakternél hosszabb, de a titulusok elnevezése is kerülendő. Nem anyakönyvezhető: Talula Does The Hula From Hawaii, Lucifer, Sex Fruit (Szex gyümölcs), Fat Boy (Kövér Fiú), Cinderella Beauty Blossom (Hamupipőke Szépség Virágzás).

Portugáliában hagyományos, nemre jellemző portugál neveket kell választani, ami nem becenév. Itt senki sem lehet Nirvana, Rihanna, Jimmy, Viking, Sayonara.

Szaúd-Arábiában a túlságosan külföldinek hangzó és istenkáromló neveket kell kerülni. Tilos ezeket a neveket adni: Binyameen, Malika (Királynő), Malak (Angyal), Linda, Maya.

Forrás: www.standard.co.uk