Élőben nézhetjük a ludakat a világhálón.

Tatán novemberben minden a ludak körül forog: már javában készülnek a 17. Tatai Vadlúd Sokadalomra a városban. A tatai Öreg-tó eddig is az ország egyik legintenzívebben megfigyelt vadlúd gyülekezőhelyének számított, de a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület technikai újításával a megfigyelési lehetőségek idén szintet lépnek.

Fotó: tata.hu

Jelenleg 28 000 az Öreg-tavon éjszakázó vadludak száma – folyamatosan nyomon követhetjük a helyzetet a sokadalom honlapján. Már ritkaságok is érkeztek a tóhoz, itt van az első vörösnyakú lúd (fokozottan védett és globálisan veszélyeztetett faj), és örvös ludat is megfigyeltek már a csapatban.

Fotó: www.vadludsokadalom.hu

Aki nem tud az Öreg-tóhoz látogatni, az mostantól webkamerán keresztül, élőben kísérheti figyelemmel a madarakat a világhálón. A napelemmel működő kamera a tómeder azon részére került, ahol nem okoz zavarást, ám ahonnan a madarak mozgása kiválóan nyomon követhető. A rendszer tesztüzemmódban működik és hamarosan a nagyközönség is birtokba veheti.

2017. november 25-én, a 17. Tatai Vadlúd Sokadalmon sok más újdonsággal is várják a látogatókat. Külföldi díszvendégként érkezik Erdélyből a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatósága. Az eseményen a szokásos nívós természettudományos előadásokon kívül megannyi gyermekprogram és látványos szabadtéri program várja a sok ezer látogatót. Különlegesnek ígérkezik a lovas-solymász bemutató a leeresztett tómederben és Levente Péter is külön műsorral készül. A látogatókat vásári forgatag fogadja, kifejezetten olyan termékekkel, amelyek megfelelnek a “zöld fesztivál” kívánalmainak.

Természetesen a madarak megfigyelésére kerül a fő hangsúly: a tavon gyülekező sok ezernyi madarat, a madárvonulás lenyűgöző élményét ornitológus narrátor kíséri, miközben megannyi nagy teljesítményű teleszkópon keresztül is részesei lehetünk a máskor nem látható látványosságnak.

https://www.instagram.com/p/BN9e3gVg5DH/?tagged=vadl%C3%BAdsokadalom

https://www.instagram.com/p/BNSteUThR_y/?tagged=vadl%C3%BAdsokadalom

https://www.instagram.com/p/BNU6eHGAi3V/?tagged=tataivadludsokadalom

Forrás: erdeiprogramok.hu