Az irigyelt franciák nemcsak imádnak enni, de sikkesek, vékonyak is. Hogy ez ellentmondásos? Lássuk, ők hogyan csinálják!

Vannak azok a szerencsések, akik a pizzát is csokival eszik, és mégis elfújja őket az első tavaszi szél. És vannak a többiek, akik állandóan méricskélnek, és egy nutellás palacsinta után 2 napig leveleket rágcsálnak, vezeklésül. És vannak a franciák. Most belestünk az ő ebédlőjükbe, hogy lássuk, mitől maradnak karcsúak ennyi sajt, bor, sonka és baguett mellett!

1. Esküsznek a bőséges ebédre

Az ebéd nem pusztán étkezés, de arra is remek lehetőség, hogy tartsunk egy szünetet a nap közepén, így erőt gyűjtve a délutánhoz.  Mi persze rohanunk, de a franciák megadják a módját az ebédnek. Szakítsunk rá időt, ha tudunk, nemcsak testileg, de szellemileg is feltöltekezhetünk ilyenkor. Egy finom, tápláló ebéd mellett már egy kisebb vacsora is elég lesz a nap végén.

2. Tanuljuk meg a nem-főzés művészetét!

Ma már számos olyan félkész étel kapható, ami nagyon jó minőségű, és köszönőviszonyban sincs anyáink mirelit, konzerv vagy félkésznek csúfolt ételeivel. Konyhai varázsdobozok, amikből pillanatok alatt lehet minőségi ételt varázsolni, elképesztő poharas levesek, amiket csak melegíteni kell… Megéri körbenézni, bizonyára a te környékeden is egyre szélesebb a választék. Ideje megtanulnunk, hogy nemcsak az a finom és egészséges étel, ami felett órákig álltunk a tűzhely mellett!

3. Fogjuk lazára, amikor csak lehet!

A legnagyobb különbség a francia és a magyar ebéd között az idő. Az ebédre szánt idő. A franciák megadják a módját a főétkezésnek, és egyáltalán nem szokatlan beülni ilyenkor valahova, ahelyett, hogy a monitor mellett, fél kézzel tolnának be egy dönert, vagy éppen az iroda előtti street-food árusnál lapátolnák be a félperces levest, cigiszünetben. A lassítás hatalmas luxusnak tűnik (és még a főnököt is meg kell győzni a szükségességéről), de valójában gyümölcsöző: sokkal jobban megy délután a munka, és kevésbé stresszes a napunk is.

4. Saláta, saláta, saláta!

A franciák rajonganak a zöld levelekért, amiket aztán elképesztő fantáziával és változatossággal tudnak ebéddé varázsolni. Még véletlenül se gondoljunk ecetes lében ázó fejes saláta levelekre, a rukkolától kezdve a sajtokon és a gránátalmamagokon át, a kacsahúsig, ízletesnél ízletesebb összetevőkből állnak ezek az ételek.

5. Ha kevés az időnk, egyszerűsítsünk!

Nem minden nap van időnk a fejedelmi, ráérős ebédekre. Ha két rohanás között ér a délidő, ne bonyolítsd túl a dolgokat! Keress egy (lehetőleg minél egészségesebb és tartalmasabb) szendvicset, sajttal, salátalevelekkel vagy éppen zöldségkrémmel.  Egyszerű, de finom. Nem kell mindig különleges összetevőkben dúskáló reformsalátákat vinned a munkahelyedre, a hangsúly a görcsmentességen van.