Poloskainvázió a láthatáron!

Sok helyen jól érzi magát.

Az eredetileg kelet-ázsiai elterjedésű ázsiai márványospoloska úgy került Amerikába és Európába is, hogy behurcolták. Itthon 2013. őszén kerültek elő elsőként egyedei – Budapesten és Pest megyében.

Nem válogatós.

Számtalan gazdaságilag fontos növényt, beleértve gyümölcsfákat, szőlőt, paprikát, de még díszcserjéket és bizonyos nálunk ismert fajokat is szívesen fogyaszt vagy inkább szívogat és ezzel hatalmas károkat képes okozni.

Nemcsak a szabadban, hanem lakóépületekbe húzódva is felbukkan.

Az őszi időszak beköszöntével a kertnél számukra kellemesebb téli szálláshely után néznek. Ilyenkor – ha nem vagyunk elég elővigyázatosak – tömegesen jelennek meg hívatlan szállóvendégként a lakásban.

https://www.instagram.com/p/BBlOQ87stJ5/?tagged=brownstinkbug

Ugyan emberre nem veszélyesek, jelenlétük azonban közel sem mondható kellemesnek.

Nemcsak látványuk nem kívánatos, de ha megijednek, átható bűzös váladékot bocsájtanak vélt vagy valós támadóikra.

Fontos, hogy fellépjünk ellenük!

De vajon mit tehetünk ellenük, melyek a legcélravezetőbb védekezési módok? Amellett, hogy az eltévedt példányokat kitessékeljük, érdemes a nyílászárókat ellenőrizni, hogy biztosan jól szigetelnek-e.

Védekezés

Kis területen hatásos lehet a poloskák rendszeres összegyűjtése és megsemmisítése. Tömeges felszaporodásuk esetén a piretroid hatóanyagú Decis, Kaiso garden vagy Karate rovarölő szerekkel védekezhetünk.

A védekezéssel kapcsolatos további tippek: Poloskáknak a ház ősszel sem kiadó!

Cikkünk megírásához a következő anyagot használtuk: www.zsigogyorgy.hu Címlapfotó: Yerpo/Wikimedia Commons