Elmozdult a Föld a béke irányába?

A jó hír az, hogy a tavalyi adatokhoz képest 93 országban nőtt a biztonság és a békehajlam, a rossz hír az, hogy 68 országban az erőszak van erősödőben. A Global Peace Index idén is közzétette friss adatait, amelyek interaktív térképen is megtekinthetőek: http://visionofhumanity.org/indexes/global-peace-index/

A lista legelején nincs meglepetés: Izland, majd Új-Zéland, Portugália, Ausztria és Dánia áll. A legvégén, ahogy az előző évben is, a háborús Szíria szerepel, előtte Afganisztán, majd Irak, Dél-Szudán és Jemen. Az elmúlt évben a legnagyobbat a következő országok léptek a béke felé (ezeknél csökkent nagymértékben az index): Közép-afrikai Köztársaság, Srí Lanka, Kambodzsa, Portugália, Dzsibuti. A biztonsági helyzet a következő országokban romlott a leginkább tavaly: Etiópia, Burundi, Szaúd-Arábia, Mali, Lesotho.

Hazánk idén a 20. helyről a 15-re ugrott, a környező országok közül a már említett Ausztrián kívül Csehország a 6., Szlovénia a 7. helyen előz meg minket.

Az index természetesen több tényezőt vesz figyelembe. Hazánk az össze témakörben b relatíve alacsony számot kapott (ez számít jónak), a biztonságérzetet legkevésbé erősítő tényezők egyike az a szubjektív szempont, hogy az emberek mennyire érzik magukat biztonságban a bűnözőktől (erre 5-ből 3 pontot kaptunk). Utána következik a fogvatartottak aránya (2,5 pont), majd az országon belüli belső konfliktusok (2 pont), az erőszakossá váló tüntetések (2 pont) és az erőszakos bűncselekmények (2 pont) – ezek tehát a hazai békeindexet leginkább kedvezőtlenül befolyásoló tényezők.

Forrás: hvg.hu