Egy vakáció Középföldén?

Ha ’Gyűrűk ura’ rajongóként inspirációt keresel a következő házadhoz, ne keress tovább! Jim Costigan, New York-i építési felügyelő 6 évet töltött azzal, hogy megalkossa a tökéletes hobbitlakot, természetesen a kedvenc mozifilmje alapján.

Costigan szerette volna 3 dimenzióban is megvalósítani a moziban látott, lenyűgöző lakhelyet. Az elkészült házikó nemcsak pontosan úgy fest, mint egy hobbitlak, de ráadásul környezetbarát és energiahatékony is.

A férfi a film megtekintése után úgy vélte, hogy ez volt a legmenőbb ház, amit valaha látott. Szerinte a kuckó építészetileg is rendben volt, egészen úgy festett, mintha valódi lenne. Minden része különleges volt, még a görbületek is.

Eredetileg a kuckó egy kis tárolónak készült, ahova Costigan be tudja tenni a fűnyírót és a szerszámokat. Két hálószoba, két fürdőszoba egészíti ki a hatalmas erdős területen elhelyezkedő lakot, amit egy zöld élő tető tesz teljessé.

A zöld ház szigetelt, a lehető legkevesebb levegőszivárgással, minimális hőhíddal, jól záró ablakokkal és energiatakarékos szellőztetőrendszerrel.

Costigan a munkássága nagy részében felhőkarcolókat épített New Yorkban, de úgy érezte, itt az ideje valami mást csinálni. A hobbitházikó nem pusztán a filmről szól, személyes elhatározás volt. Egyszerűen be akarta saját magának is bizonyítani, hogy képes egy ilyen házat megtervezni, szerette volna megvalósítani az álmát.

A kis kuckót az építész ’Hobbit Üreg’-nek nevezi, és bevallása szerint itt tartózkodni egy sajátos élmény, ilyenkor „kihelyezed magad a természetbe, egyszerű életet élsz”. Costigan abban bízik, hogy ha a kuckó teljesen elkészül, akkor egy kis üdülőházként tud majd működni, ahol az emberek eltölthetnek pár éjszakát, és élvezhetik Középfölde minden kényelmét és egyszerűségét.

Forrás: www.greenmatters.com, fotók: Jim Costigan