Ragadozó tüskésbőrű.

Találkozhattunk vele már a tengerpart homokjában, vagy az ajándékbolt kirakatában – az egyik oldalán ékeskedő csillagmintázat rögtön odavonzza a szemet. Ismerjük meg jobban ezt a különleges élőlényt!

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet!

1. Amikor élnek, nem fehér a színük

Leggyakrabban fehéren látjuk ezeket a tengeri sünöket, akár a parton, akár az ajándékboltban találkozunk velük. Amikor viszont még élnek, akkor lila színben pompáznak.

A bolyhos tüskéket apró, hajlékony sörték tarkítják, ezek a fogókarocskák azok, amelyek az óceán vizének áramlását kihasználva, a központi szájszerv felé továbbítják az ételt. Amikor a sün elpusztul, a nap kifehéríti a vázát, a kis tüskék pedig elhalnak.

2. A tengeri csillag és a többi tengeri sün rokonai

A rokonságba tartoznak a tengeri csillagok, tengeri sünök, tengeri liliomok és a tengeri uborkák is.

Fotó: sailn1 [CC BY 2.0]/Flickr

3. Szájszervük elég félelmetes

Az állkapoccsal rendelkező szájban 5 fogszerű képződmény található, ezek őrlik meg az ételt – a folyamat 15 percet is igénybe vehet, mielőtt lenyelik a falatot. Az étel emésztése pedig akár 2 napig is húzódhat.

4. Ragadozók

Ragadozóként tartják őket számon, mert bár algát is fogyasztanak – mindenféle állati eledel is szerepel az étlapjukon, a ráklárvától kezdve, kisebb állati darabokig.

5. A pórusok segítenek a mozgásban

Öt likacssorozatot találunk a vázon, amelyek olyan mintázatban helyezkednek el, mint egy virágszirom. A pórusok áramoltatják a tengervizet és gázokat be és ki, így segítve az állat mozgását. Amikor a víz nyugodt, akkor a homokban pihenhet a sün egyik vége, míg a másik kinn van. Amikor viszont háborog a tenger, akkor laposan fekszenek, vagy a homokba fúródnak, hogy ne sodródjanak el. A felnőttek nehezebb vázat növeszthetnek, a fiatalok pedig homokszemcséket nyelhetnek le, hogy nehezebben sodródjanak el.

6. Élőhelyük zsúfolt

Több száz családtag zsúfolódik náluk össze – akár 625 példány is élhet belőlük kevesebb, mint 1 m²-en.

7. Csak ritkán lesz belőlük zsákmány

Csak kevés állat zargatja őket, mivel kemény vázuk és kevés ehető részük elrettentő. Néhány próbálkozó azért mégis akad egy kis csemege reményében, így például egy angolnaszerű hal, a kaliforniai birkafejű hal, egy sugarasúszójú hal, valamint a nagy rózsaszín tengeri csillag.

8. A gyűrűk megmutatják az állat korát

Ahogy a fák évgyűrűjét, úgy a tengeri sün növekedési gyűrűjeit is megszámolhatjuk a külső vázon, ebből megállapíthatjuk az élőlény korát. Egy egyed általában 6-10 évig él.

Forrás: www.mnn.com