Zöld oázis.

Bécs élen jár a városzöldítésben, egyértelmű cél, hogy élhetőbb, tisztább, környezetbarátabb területeket hozzanak létre.

A belvárosban évek óta tartó projektek során igyekeznek a járműforgalmat csillapítani a zsúfolt részeken.

Most a Mariahilfer Straße és Lindengasse között elhelyezkedő Zollergasse megújulása van napirenden. A területet úgy alakítják ki, hogy a lakók és a gyalogosok érdekeit tartják szem előtt, a munkálatok már tavasszal elkezdődhetnek.

Fotó: Matthias Cremer

A 136 méter hosszú utcában mind a 33 parkolóhelyet eltávolítják. Helyettük nagy, széles koronájú fákat telepítenek, a tervek szerint 25 éves platánokat, amelyek már valóban az első perctől kezdve árnyékot és levéltömeget adnak majd. A járműveknek pedig az itt lakók számára piaci ár alatti parkolást biztosítanak három közeli parkolóházban.

Fotó: Matthias Cremer

Az utca közepére tervezett fák közé vélhetően a vendéglők, bisztrók egy része is kiköltözik.

Ezenfelül padokkal, ülőhelyekkel segítik elő itt egy találkozási zóna kialakítását. Külön gondolnak a vakokra, gyengénlátókra, számukra taktilis vezetősávokat alakítanak ki, a kerékpárral érkezőket pedig tárolók várják. Nem csak zöld pergolákat és virágágyásokat terveznek ide, de némi vizet is: a szórófejek vízfüggönyt hoznak létre, ami hűti a levegőt, a patakocskaként elfolyó vízből pedig a fákat fogják öntözni.

Az osztrák főváros újabb klímabarát területtel gazdagodik.

A nyári kánikula is sokkal elviselhetőbb és kellemesebb lesz így, még a betonrengetegben is. A sűrűn beépített belvárosi rész igazi hűs, zöld oázissá alakul.

Fotó: Stadt Wien – Architektur und Stadtgestaltung / grafika: Korbwurf

Forrás: www.derstandard.de