Mesterséges munkások.

A mezőgazdaságban dolgozó gazdák nem ritkán küzdenek kézi munkaerőhiánnyal.

Ha például szüretelni kell, akkor minden egyes nap számít, nem lehet késlekedni. A fákon maradt gyümölcsök vagy áron alul kelnek el, vagy teljesen elrohadnak, ha nem szedik le őket időben. Ezért egyre többen látnak jövőt a robotokban, drónokban és a mesterséges intelligenciában, abban bízva, hogy ezek alkalmazásával költség- és energiahatékonyabbá tehetik a termesztést.

A Tevel cég most egy olyan repülő önálló robotot fejlesztett ki FAR néven, amely tökéletesen helyettesíti a szüretelő munkásokat.

A FAR mesterséges intelligencia segítségével azonosítja be és szedi le az érett gyümölcsöket, akár napi 24 órán keresztül. Kombinálja a számítógépes látást a mesterséges intelligenciával, az adatok egyesítését és észlelését, a repüléstechnikát és -irányítást, valamint a fejlett robotikát.

A robot mesterséges intelligencia észlelési algoritmusát használva szúrja ki a fákat, különbözteti meg a levelektől a gyümölcsöket és osztályozza az utóbbiakat méret és érettség szerint. A nagyfokú rugalmasság lehetővé teszi, hogy többféle gyümölcstípust szüreteljen, például avokádót, almát, körtét vagy narancsot.

Fotó: Tevel Aerobotics

A robot karjaival stabilan szedi le a termést. Egyetlen önálló digitális agy a földi egységbe építve segít abban, hogy számos FAR dolgozzon egyszerre, anélkül, hogy egymás útját kereszteznék. A drónok magas teljesítményt nyújtanak viszonylag alacsony költségek mellett, más munkáknál, így például a metszés és a ritkítás során is alkalmazhatók.

A Tevel azon dolgozik, hogy egy éven belül a piacra dobja az első önálló szüretelő robot-drónokat. A Kubota (egy japán mezőgazdasági gépeket gyártó cég) 20 millió dollárt fektetett a projektbe a cél elérése érdekében.

Forrás: intelligentliving.co