10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál róla.1923. július 13-án került először felirat a Los Angeles feletti dombokra. Az utazókat ma a Hollywood felirat fogadja, de nem volt ez mindig így.

Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a világhírű betűkről:

1. A feliratot több, mint 90 éve állította fel Harry Chandler, ingatlanügynök, miután hiába próbálta eladni az itt épült házakat. Eredetileg Hollywoodland állt ott, és az alatta fekvő ingatlanfejlesztési projektre utalt.

HollywoodlandFotó: http://southland.gizmodo.com/

2. A 491 méter magasan elhelyezett 13 betű mindegyike 9 méter széles, 15 méter magas volt és négyezer égő világította meg őket, szürreális látvánnyal gazdagítva a Los Angeles-i éjszakákat.

3. Az izzókat a gondnok cserélte, akinek apró háza az óriási L betű mögött húzódott meg.

4. A reklámengedély másfél évre szólt, de mivel a felirat gyorsan a filmgyár szimbóluma lett, ezután is a helyén hagyták.

5. A gazdasági válság tetőpontján, 1932 szeptemberében egy elkeseredett színésznő, Peg Entwistle a H betűről a mélybe ugorva lett öngyilkos. Példáját később többen követték, de ők már a harmadik L betűről vetették le magukat, mert az éppen egy szakadék fölött állt.

Peg EntwistleFotó: http://moviepilot.com/

6. A feliratnak a harmincas évek végétől nem volt gazdája, így állapota egyre romlott. 1940-ben ráadásul részeg gondnok nekihajtott, tönkretéve kocsiját és a H betűt. A helyreállítást 1949-ben kezdeményezte a helyi kamara, ekkor vették le az utolsó négy betűt és tűnt el a világítás is, mivel annak költségeit a kamarának kellett volna állnia. Az időjárás viszontagságait az új, fémmel borított fabetűk sem bírták, az első O megrepedt, a harmadik leesett, így egy idő után a “HuLLYWO D” látvány éktelenkedett a hegyoldalban.

Hollywood feliratFotó: http://abcnews.go.com/

7. A helyzet csak 1978-ban rendeződött, amikor Alice Cooper és Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosának kezdeményezésére negyedmillió dollárt gyűjtöttek össze szponzoroktól. A rozsdamentes acélból és betonból készült, immár “csak” 13,7 méter magas és 9-12 méter széles betűket a hollywoodi álomgyár 75. évfordulóján, 1978. november 14-én leplezték le.

8. A feliratot ma már csak messziről lehet csodálni, az egyébként is nehezen megközelíthető helyen fekvő látványosságot kerítés és biztonsági berendezés őrzi. A felirat törvényi védelem alatt is áll, megváltoztatását semmilyen célra sem engedélyezik, ettől függetlenül erre néhány alkalommal mégis sor került.

9. 1987-ben II. János Pál pápa látogatásakor a HOLYWOOD (a holy szentet jelent), 1993-ban a városi UCLA-USC egyetemi futballmeccs előtt GO UCLA (hajrá UCLA) volt olvasható. (Ezt a csínyt szurkolók követték el, akiket súlyos pénzbüntetésre ítéltek, s ekkor szerelték fel a biztonsági berendezést is.) 1976-ban néhány huligán átalakította a feliratot Hollywoodból Hollyweedre (a weed angolul marihuánát is jelent), amivel azt a frissen elfogadott törvényt kívánták megünnepelni, amely legalizálta a kis mennyiségű marihuána birtoklását.

Hollyweed feliratFotó: http://www.kcet.org

10. 2008-ban veszélybe került a felirat, mert a területen ingatlan-beruházást akartak végrehajtani. Csakhogy ismét jött Hugh Hefner, és kisegítette azt az alapítványt, amely a jelkép megmentéséért jött létre. Mozis vállalatok, színészek (többek között Tom Hanks), rendezők (Steven Spielberg) szálltak be a nemes ügybe. Kiállt az 1973-ban műemlékké nyilvánított és összesen 204 tonnát nyomó Hollywood feliratért Arnold Schwarzenegger kormányzó is.