Gigantikus tonhalak.
Tokió központi részén, a Sumida folyótól nem messze, a Tsukiji negyedben hatalmas nagybani piacot találunk zöldségekkel, gyümölcsökkel, virágokkal, húsokkal. Amiről igazán híres ez az áruda, az a halfélék és tengeri élőlények hihetetlen választéka.
Nagyjából 2 millió kg tengeri herkentyű halad át a piacon minden nap. Ez a legnagyobb nagybani hal- és tengeri élőlény piac a világon és egyike a legnagyobb nagybani élelmiszerpiacoknak is.
Tokió régi halpiaca, az Uogashi még a 16. században épült, olyan halakat értékesítettek itt, amelyek a sógun uralkodói rezidenciájának nem kellettek. Az 1923-as pusztító földrengés után, amelynek a korábbi haláruda is az áldozata lett, a piacot a Tsukiji kerületbe költöztették. Az 1935-ben alapított piac napjainkra elképesztő népszerűségre tett szert. A leghíresebb esemény itt a tonhal árverés, ahol egyetlen halért akár több ezer dollárt is kínálhatnak.
Az aukciókra a belső piacon kerül sor, ahol csak minősített nagykereskedők dolgoznak. A látogatók hajnali 3-tól sorakozhatnak, ha azt szeretnék, hogy egy kis szerencsével bejussanak az árverésre.
A külső piac mindenki előtt nyitva áll, itt japán konyhafelszereléseket, fűszereket, tengeri eledeleket is kaphatunk. Több halétterem is működik, ahol megkóstolhatjuk a frissen fogott élelmet.
Maga az aukció fél 6-kor kezdődik és 10-ig tart. Ezt követően a halakat felvágják, feldolgozzák majd a kiskereskedelmi egységekben értékesítik. A nagy halak, például a tonhal vagy kardhal komoly kihívást jelentenek, a fagyasztott példányokat fűrésszel bontják. A hatalmas friss tonhalakat nem ritkán hosszú, legalább 1 méteres pengéjű késekkel szelik.
A Tsukiji halpiac több, mint 400 különféle tengeri ételt kínál, az olcsó algáktól a legdrágább kaviárokig, az apró szardíniáktól a méretes bálnákig.
Forrás: Amusing Planet