Azt mondják, az alkohol kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság. Ezzel azért nem teljesen értünk egyet, most mindenesetre felsorolunk néhány érdekességet a népszerű mexikói italról, a tequiláról.
1. Hatásos meghűlés és influenza ellen.
Az 1930-as években a mexikói orvosok egy speciális tequila-koktél napi fogyasztását írták elő a betegeiknek, amely tequila blanco-ból, agavé-nektárból és citromléből állt. Az agavé (amely a tequila – más néven kaktuszpálinka – “lelke”) baktériumölő hatása és a citromlé C-vitamin tartalma remekül csökkenti például a torokfájást.
2. Elősegíti a fogyást.
Az agavé csökkenti a koleszterinszintet, bár alkoholban desztillálva, majd felhígítva kicsit kevésbé hatásos.
3. Serkenti az étvágyat és segíti az emésztést.
“Szakértők” (reméljük, nem brit tudósok) azt állítják, hogy egy kupica tequila ebéd előtt megnöveli az étvágyat, vacsora után pedig gyorsítja az emésztést.
4. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Az agavéban a cukor természetes formájában van jelen. Kimutatták, hogy növény csökkenti a vércukorszintet.
5. Tisztítja a beleket.
A kék agavé (ebből is készül tequila) segíthet a bélfertőzés, a Crohn-betegség, sőt akár a rák kezelésében.
+1. Finom!
Sőt, a legtöbb minőségi italhoz hasonlóan másnaposságot sem okoz!
Mindezek ellenére ne feledjétek, hogy a tequila elsősorban nem gyógyszer, hanem egy tömény, alkoholos ital. Fogyasszátok mértékkel!