A világ tele van büdös sajtokkal, de a Cranfield Egyetem kutatói szerint a francia Vieux Boulogne a legbüdösebb mind közül.

A Limburger, Munster, Epoisses de Bourgogne vagy Brie de Meaux csak néhány azon sajtok közül, amelyek éppúgy híresek erős illatukról, mint ízükről, ám a világ legbüdösebb sajtjának nem hivatalos címét egy Vieux Boulogne nevű francia ínyencség birtokolja. Két évtizeddel ezelőtt a London északi részén található Cranfield Egyetem tudósai 15 világviszonylatban is híresen büdös sajtot teszteltek, hogy megállapítsák, melyikük a legrosszabb illatú. Emberi szimatolókat és egy számítógéphez csatlakoztatott „elektronikus orrot” is használtak a sajtok szagának rangsorolására, és kiderült, hogy a Vieux Boulogne messze a legbüdösebb.

A Vieux Boulogne egy pasztörizálatlan, préselés nélküli kézműves sajt, amely tehéntejből készül. Antoine Bernard és Philippe Olivier fejlesztette ki 1982-ben, és a négyzet alakú sajt gyorsan híressé vált a Cranfield Egyetem tudósainak közreműködésével „testszag és tehéntrágya keverékének” leírt erős illata miatt. Olyan büdös, hogy Franciaországban tilos tömegközlekedési eszközön fogyasztani.

Meglepő módon a Vieux Boulogne sajt íze sima, lágy, amely egyáltalán nem felel meg az illatának.

Ennek oka, hogy nem maga a sajt okozza a kellemetlen szagot, hanem a körülötte lévő narancsszínű kéreg. A két hónapos érlelési idő alatt, amelyet a Boulogne-sur-Mer környéki pincékben tölt, a Vieux Boulogne sajtokat sörrel mossák, ami jellegzetes narancsszínű megjelenést és illatot kölcsönöz nekik. Úgy tűnik, hogy a sörben lévő baktériumok és a tehéntej enzimjei közötti kölcsönhatás hozza létre azt a szúrós szagot, amelyről a Vieux Boulogne híres.

Vieux Boulogne

A Cranfield Egyetem tudósai 2004-es sajtszag-tesztjük után 2007-ben egy fejlettebb elektronikus orral végeztek egy második tesztet. A Vieux Boulogne megtartotta címét, és azóta sem adta fel.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: www.produits-laitiers.com