Minden családban előfordulhatott már az örök vita: hűtőben tartsuk-e a tojásokat vagy sem? Amíg egyes országokban teljesen természetes, hogy a tojások a hűtőben sorakoznak, máshol vidáman üldögélnek a konyhapulton. Vajon kinek van igaza, és mit mond a tudomány?

Miért került egyáltalán hűtőbe a tojás?

Az USA-ban már régóta divatba jött, hogy a tojásokat alaposan megmossák, mielőtt a boltok polcaira kerülnek. Ez első hallásra csodásan hangzik – ki ne szeretne tiszta tojásokat vásárolni? Csakhogy a mosással eltávolítják a tojások természetes védőrétegét, a kutikulát is. Ez a kis réteg fontos szerepet játszik a baktériumok, például a rettegett szalmonella kívül tartásában.

Így aztán az amerikai tojásoknak nincs más választásuk: irány a hűtő, különben könnyen áldozatul eshetnek a baktériumok támadásának.

Tojás a hűtőben

Európában lazábban veszik

Európában viszont általában nem mossák meg előre a tojásokat. Ennek következtében a tojás megőrzi természetes védőrétegét, és szobahőmérsékleten is biztonságosan tárolható. Európában a tojásokat emiatt gyakran a konyhapulton tartják, így sokkal több hely marad a hűtőben más nélkülözhetetlen dolgoknak – például a péntek esti pizzamaradékoknak.

Tojás a hűtőben

Tojások és a baktériumok titkos élete

A baktériumok, mint például a szalmonella, akkor okozhatnak gondot, ha a tojás szennyezett. A hűtőben tárolás lassítja a baktériumok szaporodását, ezért az USA-ban jogszabály is előírja, hogy a tojásoknak 7 °C alatt kell lenniük. A kutatások szerint a hűtött tojások hosszabb ideig maradnak frissek és biztonságosak – bár a gasztrokalandorok szerint így kevésbé finom rántottát lehet készíteni belőlük.

Ízlés dolga – de azért van tudomány mögötte

Egy 2022-es élelmiszerbiztonsági tanulmány szerint a hűtés jelentősen csökkenti a baktériumok számát és növeli a tojás tárolási idejét. De ha Európában vagyunk, és nem mosott tojásokat vásárolunk, a konyhapulton való tárolás ugyanolyan biztonságos lehet – feltéve, ha nem hetekig gyönyörködünk bennük.

Tojás a hűtőben

Akkor most hűtő vagy pult?

Ha már eleve hűtött tojásokat vásárolunk, jobb a biztonság kedvéért továbbra is hűtőben tartani. Viszont, ha európai, természetes tojások kerültek a kosarunkba, nyugodtan kitehetjük őket a pultra, hacsak nem egy rekkenő nyári nap közepén vagyunk, amikor a tojások szinte maguktól készülnek el rántottává.

Tojás a hűtőben

Ahogy tetszik, de tudatosan!

A tojások tárolása végül is attól függ, hol élünk, milyen tojásokat vásárolunk, és milyen gyakran esszük őket. Mindkét módszer biztonságos lehet, ha tudjuk, mire figyeljünk oda. Egy biztos: bárhogyan is döntünk, a frissességet rendszeres ellenőrzéssel mindig érdemes szem előtt tartani.

Tudományos háttér:
Food Safety Authority (2022). Guidelines on Egg Storage and Salmonella Prevention. Journal of Food Safety, 42(1), e12934. https://doi.org/10.1111/jfs.12934