Felesleges, ám életveszélyes.

Darazsak: szinte nincs olyan ház, ahol a lakóknak még nem gyűlt meg a bajuk a rettegett rovarokkal. Jó esetben csak a kertben, teraszon találkozunk pár kósza példánnyal, akiket darázscsapda segítségével befoghatunk. Rossz esetben azonban a sárga-fekete szörnyek valahol fészket építettek. A darazsak legtöbbször a tető, padlás repedéseibe, zugaiba fészkelnek. Falsíkok, mennyezetek rejtett helyein húzzák meg magukat. Gyakran csak azt látjuk, hogy valahonnan tömegesen jönnek, de nem tudjuk a fészket lokalizálni.

A darazsak képesek a szigetelés alá is bebújni, és akár a gipszkarton falat, sőt még a vékony pozdorjalemezeket is átrághatják. Ha nem foglalkozunk a problémával, a fészek hatalmasra nőhet, sőt, a lakótérbe is berághatják magukat, egyszerre betörve a szobába. Nem kell hosszasan magyarázni, hogy több száz darázs támadása, csípése még az egészséges, nem allergiás emberre is életveszélyt jelent.

Sokan megpróbálkoznak a házi módszerekkel, és úgy döntenek, önerőből szabadulnak meg a darazsaktól. Minden kísérletezés felesleges, ugyanis a fészket királynőstül kell elpusztítani, amíg ő él, addig újabb és újabb petéket fog rakni.

Az alábbi videók pontosan bemutatják, hogy milyen veszélyeket rejt a házilagos darázsirtás:

Profi darázsirtó védőruha nélkül ne menjünk a darázsfészek közelébe se. Az egyes darazsak szúrásakor kibocsájtott feromon támadásra ingerli a társait, és tömegesen támadhatnak a védekezni próbáló emberre. A házilagos beöltözés (legyen bármilyen alapos) komoly veszélyeket rejt magában.

Hasonlóan értelmetlen felgyújtani a házunkat. A füstölés hatékonynak tűnik, azonban ha rejtett fészekről van szó, a füst nem jut be a fészek belsejébe, így olyan, mintha nem is csináltunk volna semmit (viszont lehet, hogy pár dolgot leégetünk, amit nem szerettünk volna).

Elterjedt módszer a porszívózás is. Egy nagy teljesítményű porszívóval valóban rengeteg darazsat beszippanthatunk, azonban a motorját is leégethetjük. Ráadásul, ha a darazsak fészke érintetlenül marad, a nőstények peterakása folyamatos marad, sőt intenzívebbé válik, amint észlelik, hogy fogynak a dolgozó darazsak.

A házi darázsirtás pörzsölővel egyszerre tűz és életveszélyes. Bár ezen a videón a darázsirtás sikerült, emberünk csak a szerencséjének köszönheti, hogy nem történt nagyobb baj. Itt ugyanis lódarázs lakott a házban, a fészekbe visszatérő lódarazsak pedig könnyen hátba támadhatták volna, hiszen azok nappal a fészek és a kültér között folyamatosan ingáznak.

Említsük meg a ventilátort is, mint hatékonynak tűnő darázstizedelőt. A rejtett darázsfészek röplyukához helyezett szobai ventilátor sok darazsat képes pusztítani, előnye hogy a porszívóval ellentétben napokon át is folyamatosan képes működni. A darazsak azonban okosak, gyorsan megtanulják, hogy merre van a veszély, és új pályán repülnek kifelé.

Összefoglalva azt ajánljuk, hogy darázsirtáshoz mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét. Az cikket az alábbi honlapokon található információk segítségével állítottuk össze:
agrohydro.hu és www.abatox.hu