A mobilt célszerű otthon hagyni.

Az „Év esküvője”-ként beharangozott királyi menyegző rendkívül szigorú protokoll mentén zajlik. A szakértők szerint Meghan Markle és Harry herceg egybekelése ugyan jóval kötetlenebb, lazább lesz, mint anno Vilmoséké volt – hiszen Harry vélhetően sosem lesz király. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell betartani a szabályokat május 19-én, a kézfogón.

Nézzük, mit kell tudniuk a meghívottaknak!

1. Lehet náluk mobil – ha nem használják

A vendégek magukkal vihetik a telefonjukat a templomba, azonban muszáj elnémítani (ez mondjuk evidens). „Semmilyen körülmények között nem használhatják” – ez már kicsit erősebben hangzik Azaz nem is fotózhatnak vele, nincs szelfi a Királynővel vagy helyzetjelentés a barátoknak. A közösségi média minden formája is a tiltólistán van. Felvételeket, képeket később is tilos lesz készíteni, akit rajtakapnak, annak véget ért a vendégség.

2. A vendégek jóval korábban érkeznek

A vendégek legalább egy órával a ceremónia előtt érkeznek, jóval korábban, mint a Királynő. Márpedig Erzsébet 5 perccel azelőtt érkezik, hogy a menyasszony bevonul. Addigra már mindenkinek bőven a helyén kell lennie.

3. A templomban nagyon szigorú az ülésrend

Hiába jössz korán, nem kapsz jobb helyet, az ültetés ugyanis szigorú szabályok szerint zajlik. Minden hely névre szólóan van kiosztva, a templomban a menyasszony családja ül bal oldalon, a vőlegény famíliája jobbra helyezkedik el. Az egész királyi család így az ifjú pártól jobbra fog ülni. Meghan szülei, hozzátartozói pedig elsőbbségi helyeket élveznek balkézre.

4. A Királynőt soha nem szabad megközelíteni

A protokoll szerint Erzsébetet megközelíteni, tőle bármit kérdezni tilos. Ehelyett a vendégeknek kell várniuk, hogy Őfelsége közelítsen hozzájuk, vagy kérdezze őket.

5. A Királynő fogadása viszont kötelező

Erzsébet érkezésekor pontos leírást kell követni: az urak meghajlanak, a hölgyek pukedliznek, a vendégeknek mindezt gyakorolniuk kell előre. A mozdulatsort csak akkor kell végrehajtani, ha Erzsébet rád néz, elkapja a pillantásodat. A Királynő kézfogását természetesen viszonozni kell, de ettől eltekintve tilos őt megérinteni.

6. A kalap elengedhetetlen

A fejfedő kötelező kellék a királyi esküvőkön, még a templomban is magunkon kell tartani. Természetesen itt is van előírás a ruházatra vonatkozóan, a vendégek nem viselhetnek fehéret, a nőknek kötelező a kalap. A kalap stílusa nagyon fontos, a túl bonyolult vagy túl magas költemények, amelyek eltakarhatják a kilátást a mögöttünk ülőtől, nem kívánatosak.

7. Ne öltözzük túl az arát

Alapszabály, hogy ne ragyogjuk túl a menyasszonyt, ezért mellőzzük a nagyestélyiket, látványos ruhakölteményeket. A meghívottak az invitálókártyán további részleteket kaptak a dress kódról. A szakértők szerint ez egy kicsit lazább lesz a várva-várt esküvőn, mint 7 évvel ezelőtt volt.

Forrás: www.countryliving.com