Meglepő, hogy melyik a legfontosabb.

Azt sokan tudják, hogy az ingatlan értékét megdobhatja, ha szép, tetszetős, ápolt kerttel rendelkezik. Na de melyek azok a jellemzők, amelyek a leginkább megérik a pénzügyi befektetést, ha piacra dobjuk a házunkat? Mire érdemes költenünk a kertben, hogy hamarabb vevőre találjon az ingatlanunk?

Egy brit csapat most elkészítette azt a tanulmányt, amely ingatlanszakértők és kerttervezők közreműködésével összegzi a legfontosabb értéknövelőket.

Egész meglepő, de kiderült, hogy a legtöbb hozzáadott értéket egy fészer, kerti tároló jelenti.  A szakértők egyetértettek abban, hogy egy tisztességes méretű fészer nagyon is sokat jelent a vevő szemében! A listán a következő egy jó minőségű burkolt pihenőhely, lugas, vagy járda, kerti ösvény, ezt követi a biztonságos kerítés és kertkapu. Ezek a kerti elemek akár 5-20 %-ot is jelenthetnek az ingatlan vételárában.

A szép, ápolt gyep (vagy műfű), amire mindenki rengeteg energiát fordít, a lista végén kullog, a szakértőknek csak 40 %-a jelölte meg, mint lényeges elemet az adás-vétel során.

Íme, a lista (a zárójelbe tett számok azt jelzik, hogy a szakértők hány %-a tartja fontosnak az adott elemet):

1. Tisztességes méretű fészer (82%)

2. Jó minőségű kerti pihenőhely vagy járda, utacska (76%)

3. Biztonságos kerítés, kapu (72%)

4. Megfelelő kültéri világítás (66%)

5. Strapabíró burkolat (62%)

6. Vizes helyek pl. szökőkút, tavacska (58%)

7. Dizájnos, mutatós kültéri bútorok (54%)

8. Műfű vagy gyep (40%)

A szakértők még azt is elárulták, hogy nem érdemes nagy beruházásokba fogni az eladás előtt, mivel a vevő bizonyára majd a saját elképzeléseit is szeretné megvalósítani a kertben. Nem árt, ha nincs minden centiméter már beültetve, és teret ad majd néhány egyedi ötletnek, újításnak akkor, ha elkel a ház. A biztonság viszont nagyon fontos a vásárlóknak, ezért mindenképpen arra költsünk inkább, hogy megfelelő kerítés, kapu legyen a ház körül.

Forrás: HouseBeautiful