Hazánk büszkélkedhet a leghosszabb gyermekvasút-pályával.

Magyarországon kanyarog a világ leghosszabb gyermekvasút-vonala, közel 12 km-en keresztül. 2 éve a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, ahol hagyományosan – immár 69 éve – gyerekek teljesítenek szolgálatot.

Persze nem lehet akárki gyermekvasutas, az iskolásoknak ugyanis egy tanfolyamot kell elvégezniük. A kurzust sikeresen elvégző ifjak avatását most is a népszerű budai kisvasút hűvösvölgyi végállomásán tartották. A 10-12 év közötti eskütevők a Gyermekvasút Nosztalgia-zenekarának térzenéjét és ünnepélyes zászlófelvonást követően mondták el fogadalmukat, már az új egyen- és formaruhájukban. Sor került egy frissen felújított nyári kilátókocsi bemutatására is.

A tanév alatt hagyományosan ősszel és tavasszal is indult egy-egy négy hónapos tanfolyam, amelyeken a százhatvan ifjú megismerkedhetett a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel. A jövőben valamennyien gyarapíthatják annak a több mint tizenötezer főnek a számát, akik az elmúlt 69 évben úttörő-, illetve gyermekvasutasok voltak Magyarországon. Az 1948 nyarán átadott – akkor még 3,2 kilométeres – ma Széchenyihegy és Hűvösvölgy között közlekedő kisvasúton jelenleg mintegy ötszáz gyermek váltja egymást a szolgálatokban.

Forrás és képek: MÁV-csoport