Pár nap az egész, de az élmény örökre szól.

A nyári esték egyébként is különlegesek, de ha ezernyi táncoló fénypont társaságában töltjük, akkor igazán felejthetetlen élményben lesz részünk. Az előrejelzések szerint ezen a hamarosan kezdődik a nagyjából 10-14 napig tartó szentjánosbogár-rajzás.

Magyarországon a szentjánosbogaraknak 3 faja él: a nagy, a kis és a törpe szentjánosbogár. A nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca) 2015-ben az év rovara lett egy internetes szavazáson. A lány és a fiú bogár igencsak különböző: a nőstény szárnyfedői és hártyás szárnyai hiányoznak, így nem tud repülni, a hím viszont képes repedni a fejlett szárnyaival. A röpképtelen nőstények szinte egyáltalán nem mozognak, általában mozdulatlanul ülnek a talajon, esetleg a növényekre másznak fel, hogy fényük észrevehetőbb legyen.

A hím pedig repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket, hatalmas, lefelé irányuló szeme éppen erre szolgál, a nőstényt akár 50 méterről is észreveszi. Ha a nőstény nem találkozik hímmel, két óra múltán kikapcsolja a fényét, és elbújik. Ezt legfeljebb 10 napon át ismétli, ha ez idő alatt nem sikerült párosodnia, elpusztul. Ha a párzás megtörtént, a nőstény nem világít többé, hanem maradék energiáját a tojások érlelésére és a tojásrakásra fordítja. Nyirkos helyeken 3 nap alatt rakja le 50–100 tojását, amelyek szintén világítanak, bár gyengén. Élete ezután véget ér.

Az imágók élete tehát kizárólag a szaporodásról szól, ennek végeztével (pár nap után) elpusztulnak, nem is táplálkoznak. A kifejlett szentjánosbogarak életében a fénykibocsátás hím és a nőstény egymásra találásának eszköze. A fény a luciferin nevű szerves vegyület oxidációja közben keletkezik. A szentjánosbogarak által kibocsátott fény úgynevezett hideg fény. A folyamat ugyanis nagyon jó hatásfokkal működik: a fény előállításához használt energia közel 98 százaléka a fénytermelésre fordítódik, miközben hő alig keletkezik. A világítás hullámhossza és a felvillanások mintázata fajokra jellemző.

Leginkább ritkás erdőkben, erdőszegélyeken, patakvölgyekben, cserjés helyeken, dús növényzetű, nedves réteken, parkokban, temetőkben, nagyobb kertekben él a nagy szentjánosbogár – gyakorlatilag bárhol, ahol a lárva táplálékául szolgáló csigák elegendő számban találhatók. A rajzásuk június közepe tájékán várható, de az időjárás is befolyásolja a pontos időpontot.

Összegyűjtöttünk néhány szervezett lehetőséget a szentjánosbogarak megfigyeléséhez!

1. Agostyáni Arborétum, 2017. június 16. – június 17.

A Tatabányától nem messze található arborétum idén is várja a késő esti látogatókat egy hétvége erejéig: ingyenes szakvezetést tartanak, majd ki-ki a saját igénye szerint hallgathatja a madárzsongást, csodálhatja az arborétum késő esti miliőjét, vagy gyönyörködhet a szentjánosbogarak násztáncában.

Bővebb információ: www.facebook.com/agostyaniarboretum

2. Pilisszentiván, 2017. június 22. –  június 24.

Egy túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járhatják be azok, akik ellátogatnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság programjára, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő. Ebbe a rejtélyes világba kalauzolják el a látogatókat. Az erdei séta alkalmával, ha szerencsénk van az erdők eleven mécsesével, a nagy szentjánosbogárral is találkozhatunk.

Helyszín: Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt

További információ, Becsei Katalin, szenasok@dinpig.hu, +36 30 511 1802

3. Alcsúti Arborétum, 2017. június

Várhatóan június második felében kezdődik a tánc, csodálatos élményben lehet részük mindazoknak, akik ekkor ellátogatnak a nappal is lenyűgöző, gazdag élővilággal rendelkező parkba.

További információ: www.facebook.com/arboretumalcsut

4. Budakeszi Arborétum, 2017. június 16-tól

Június 16-án indulnak az “Erdei alkony túrák”. A gyönyörű, biztonságos környezetben zajló séta során megpillantható pár szentjánosbogár, illetve felfedezhetőek a nappal rejtőzködő állatok is. A sokáig fent maradó gyerekek pedig végigmehetnek a lámpásokkal kivilágított manóösvényen is. Teljes besötétedés után csendben lehet gyönyörködni a csillagos égboltban, amelynek látványát itt nem zavarják a mesterséges fények.

További információ: www.budakesziarboretum.hu