Külföldön ismertebb, mint idehaza.

Komárom-Esztergom megyében, egészen pontosan Oroszlánytól pár kilométerre fekszik Bokod, a „lebegő falu”-ként vagy „úszófalu”-ként elhíresült település. A külföldi portálokon ismert és népszerű, valóban lenyűgöző falut itthon jóval kevesebben ismerik.

A település hírnevét a hőerőműre épült tónak köszönheti. A Bokodi tó valójában egy mesterséges víz, amelyet az Oroszlányi Hőerőmű számára létesítettek 1960-as évek elején, az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával. Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található. A tavat hűtésre és tárolásra használták. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűtötte.

A Vértesi Erőmű ZRt. Oroszlányi erőműve 1961-től 2015 végéig működött a község mellett. A tóra aztán számtalan stég, ház épült, egészen sajátos hangulatot adva a környéknek. A képeket nézve olyan, mintha mesevilágba érkeznénk. Nem csoda, hogy jó néhány külföldi portál is felkapta a tóról készült varázslatos képeket.

https://www.instagram.com/p/BTj28sqgixe/?tagged=bokodito

https://www.instagram.com/p/BTjXF2uBITv/?tagged=bokodito

https://www.instagram.com/p/BUr54mMl_CK/?tagged=bokodito

A víz hírnevét fokozta, hogy ez volt az a tó, „ami sosem fagy be”. Sajnos ez már nem igaz, ugyanis eddig az erőmű által termelt hulladékhőnek köszönhette ezt a sajátosságát, azonban a 2015-ös leállás óta telente itt is jég várja a horgászokat.

https://www.instagram.com/p/BQsBm9qlWOH/

https://www.instagram.com/p/BQa1NMEAxlf/

Itt megnézheted a híres falut és tavat felülről: relaxvideo.hu