Az összetett problémára közösen keresnek megoldást.

A gólyák rendkívül népszerű madarak, sokszor egy egész falu kíséri figyelemmel egy-egy gólya sorsát, minden madárbarát aggódik az állatokért. Nem csak nálunk, hanem a világ más részein is több évtizede gondot okoz, hogy biztonságos helyen tudjanak fészkelni a madarak a rengeteg vezeték, oszlop, áramszolgáltatáshoz tartozó berendezés között is.

Jó hír, hogy a gólyák védelmére kihelyezett fészektartó szerkezetek száma évről-évre bővül, idén már 4200 oszlopon fészkelhetnek biztonságos módon az E.ON szolgáltatási területén élő madarak.

Az E.ON kiemelten fontosnak tartja, hogy minél biztonságosabb környezetet alakítson ki a madarak számára, együttműködve a hazai nemzeti parkokkal és madárvédelmi szakemberekkel. Ezért beavatkozásait szakértő véleményük alapján tervezi. Az újonnan felszerelt vagy cserélt fészektartókat a nemzeti parkok, madárvédelmi szervezetek munkatársai az együttműködés keretében fészekkezdeménnyel látják el – így téve vonzóvá azokat leendő lakóik számára.

A fészkeket nem csak kihelyezni kell, de folyamatosan javítani, cserélni is szükséges.

Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, ott a régi nehéz fészek helyére új, fonott fészekalap került. Az E.ON szolgáltatási területein a vállalat munkatársai folyamatosan végzik ezeket a munkákat, és további fészekalapokat helyeznek ki, ahol madárvédelmi szakemberek ezt javasolják.

A születendő fiókák védelme érdekében a gólyák repülési irányába eső hálózati elemek madárbarát átalakítása is folyamatos. A beavatkozás során a veszélyes elemekre burkolat kerül, illetve kiülőket szerelnek fel a szakemberek annak érdekében, hogy távol tartsák a madarakat a veszélyes szerkezeti részektől.

A hatékony madárvédelmi tevékenység alapja, a megóvni kívánt madarak viselkedésének pontos ismerete, ennek érdekében a kőszegi Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközponttal együttműködve a madarak viselkedését kamerákkal megfigyelik, azokat elemzik. Az így nyert információt az E.ON szakemberei technológiai fejlesztésekhez használják majd fel.

Forrás: www.eon.hu