Egzotikus desszert.

A fekete datolyaszilvát (Diospyros nigra) csokoládépuding gyümölcsnek (angol nyelvterületen pedig fekete zapotának) is nevezik. A Közép-Amerikában őshonos növény nálunk jóformán ismeretlen. Az örökzöld fán termő gyümölcs maga leginkább egy zöld paradicsomra hasonlít, kb. 5-10 cm átmérőjű.

A legnehezebb megvárni az érettséget, mert szinte túlérett állapotban kell fogyasztani, különben egyáltalán nem élvezetes. Éretlenül keserű, irritáló, maró ízű, ehetetlen a gyümölcs.

Akkor álljunk neki, amikor már barna a gyümölcshús és felszeletelve kanalazható. Színében és állagában is egy nyers brownie tésztához hasonlítható és az íze valóban emlékeztet a csokipudingra.  Igazán ízletes akkor lesz, ha néhány órára a fagyasztóba tesszük. A gyümölcsvelőt villával vagy botmixerrel pépesítsük, majd tegyük a mélyhűtőbe addig, amíg félig kemény nem lesz.

A fekete datolyaszilva négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A még különlegesebb ízhatás érdekében tengeri sóval, földimogyoróval, étcsokoládéval, mézzel fogyaszthatjuk.

Forrás: www.atlasobscura.com