Természetjárás okosan.

A mobiltelefonok remekül használhatók ismeretszerzésre is, segítségükkel könnyen be tudunk azonosítani egy-egy fajt az erdőjárás, kirándulás közben. Már létezik fa-, madár-, kétéltű- és hüllőhatározó, most pedig debütált az Emlőshatározó is. A mobilokra ingyenesen letölthető alkalmazás segít abban, hogy a kisebb és nagyobb vadakat alaposabban megismerjük.

Az alkalmazást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület készítette. Az applikáció Android és iOS rendszereken fut, elsősorban mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik. A letöltéshez nem kell mást tenni, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Emlőshatározó”, majd a telepítésre kattintani.

Az applikációban jelenleg 85 emlősfaj, kb. 25 lábnyom ismertetése található. Az illusztrációk Zsoldos Márton munkái.

Az Emlőshatározó több lépésen keresztül segít egy látott faj beazonosításában. Ábrák segítségével ki tudjuk választani az állat alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, amin látjuk/láttuk. Amennyiben sikerült felismernünk, megjelenik a faj részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke is. Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a fajokkal, kattintsunk a „Lexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza. A játék funkcióval lehetőségünk nyílik a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat próbára tenni.

További információ: www.mme.hu