Nagy adag türelem kell a fagyban kertészkedéshez.

Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy hosszú időket töltsünk az űrben, vagy akár más bolygón, és berendezkedjünk a megszokottól eltérő életre is. Ehhez pedig sok mindenre lesz szükségünk, többek között táplálékra, ami majd kitart és újratermelődik a messzi-messzi távolban is. Úgyhogy ideje bevetnünk magunkat a szokatlan körülmények között zajló zöldség- és gyümölcstermesztésbe!

Talaj és napfény nélkül kertészkedni: hol máshol lehetne jobban tesztelni ezeket a módszereket, mint az Antarktiszon? Ott tartózkodik német kutatók egy csoportja is (a Neumayer III állomáson), akik most éppen sikeresen leszüretelték az első adag zöldséget, mégpedig egy olyan berendezésben, ami sokkal inkább hasonlít egy szállító konténerre, mint egy üvegházra.

Rengeteg mindent tanultunk az önellátó növénytermesztésről az elmúlt hetekben. Világossá vált, hogy az Antarktisz ideális tesztterep a kutatásainkhoz.

– számolt be az első eredményekről a projektért felelős Daniel Schubert.

Az üvegház neve EDEN-ISS, különleges technológiával van ellátva, hogy benne minél jobban modellezhető legyen az űr-kertészkedés. A felszerelés január 3-án érkezett meg az Antarktiszra, és februárban már munkába állt. A kutatók különféle zöldségeket vetettek-ültettek, talaj, növényvédőszerek és napfény nélkül, hidropóniás kultúrában.

A rendszer megújuló vízfelhasználást és tápanyagforrást alkalmaz, szűrt, olvasztott és tisztított jeget, egyedileg, növényenként beállított LED megvilágítást és növekedést ösztönző szén-dioxidot használva. Azok az emberek, akik belépnek az üvegházba, speciális beléptetésen mennek keresztül, amihez az UV sterilizálás is hozzátartozik. A levegőszűrő pedig a berendezésben növénybarát értékeket tart.

Akárcsak az űrben – vagy bármelyik kiskertben – a dolgok persze itt sem teljesen úgy alakultak, ahogyan azt a kutatók várták.

Miután elvetettük a magokat február közepén, néhány nem várt problémával is meg kellett birkóznunk. Így például egy nagyon erős viharral, és kisebb rendszerhibákkal.

– ecsetelte a nehézségeket Paul Zabel mérnök.

Szerencsére mindet sikerült megoldani.

Zabel nagyjából napi 3 órát tölt a zöldségekkel való foglalatoskodással. Megérte a kemény munka, ugyanis 3 hét elteltével 3.6 kg-nyi salátát, 70 retket és 18 uborkát szüretelt. Más növények is sikeresen fejlődésnek indultak, így például a paradicsom, a paprika és több fűszernövény. A szamócára azonban még mindig várnak a kutatók.

Nagy türelemre van szükség, ha szamócát szeretnél termeszteni

– összegezte Schubert.

Még mindig csak várunk a sikeres kelésre.

Noha ezek nem az első zöldségek, amelyek a távoli földrészen teremtek (a McMurdo állomáson is folyt egy ideig zöldségtermesztés), az eredmények úttörőek. Most, hogy az EDEN-ISS képes zöldséggel ellátni a kutatókat, reménykeltő, hogy akár a heti 4-5 kg termés is elérhetővé válik.

Meglehetősen különleges volt ma az első salátákat látni az Antarktiszon.

– mesélte az állomás menedzsere, Bernhard Gropp.

Pont olyan volt az íze, mintha most szedtük volna a kertben.

Forrás: www.mnn.com