Elég egyértelmű a válasz.

Betört a tavasz, de jó is kinn ülni a balkonon, a teraszon – kezünk ügyében némi enni-innivalóval. Fröccsözni vagy reggelizni persze gond nélkül lehet kinn, azonban aki társasházban lakik, nem biztos, hogy nekiállhat pörköltöt főzni vagy grillezni a lakótelep közepén.

Az ilyen tevékenységeket több rendelet, törvény is szabályozza, így például az adott ház házirendje és a Magyarországon hatályos tűzvédelmi szabályok. Mivel az erkélyen való grillezés tűzveszélyesnek számít, azt szabálysértési vagy birtokvédelmi eljárás keretében vizsgálhatják meg a hatóságok. Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Kormányrendelet 20.§ alapján tűzvédelmi szabálysértést követ el, aki az említett tevékenységet végzi.

A házirend és a tűzvédelmi szabályok alapvető célja, hogy az épület rendeltetésszerű működését és a lakók nyugalmát biztosítsa. A magántulajdon védelménél fontosabb, hogy az egy lakóközösségben élők érdekeit se veszélyeztesse senki.

A válasz tehát egyértelmű, az erkélyen nyílt lángon használni, izzó vagy szikrákat vető eszközöket használni, grillezni (kivéve, ha elektromos készülékünk van), szabad tűzön főzni-sütni nem lehet.

Amennyiben mégis megtesszük, és kárt okozunk, azért a felelősség bennünket terhel. A faszenes grillezés emellett zavaró mennyiségű füst képződésével is járhat, így simán ránk hívhatják a tűzoltóságot. Fontos továbbá, hogy a szabályok nem csupán tulajdonosként, de bérlőként is vonatkoznak mindenkire, ha pedig megszeged azokat, több tízezer forintos bírságot is kiróhatnak rád. Amennyiben valaki lakása erkélyén grillezik, és ez nem tetszik a szomszédoknak, akár birtokvédelmi eljárást is kezdeményezhetnek.

A dohányzás megengedett, de gondoskodnunk kell a megfelelő higiéniáról, illetve olyan tűzálló edényről, melyben a csikket és az elhasznált gyufát tarthatjuk.

Kiemelten fontos az is, hogy tűzveszélyes anyagot csak a határérték alatt tároljunk otthon, ennek ellenőrzésére bizonyos időközönként sor kerülhet.

Az érvényes jogszabály szerint az épületben nem szabad éghető anyagot olyan mennyiségben és módon tárolni, illetve azzal olyan tevékenységet folytatni, továbbá olyan tűzveszélyes cselekményt végezni, amely az épület rendeltetésszerű használatától eltér, tüzet vagy robbanást okozhat. A grillező használata tűzveszélyes tevékenységnek minősül, mert nyílt lánggal, esetleg szikrázással és parázslással jár. Az erkély rendeltetéséből adódóan grillező használatára nem alkalmas, így ilyen tevékenység során tűzveszélyes. Többemeletes lakóépületekben és azok erkélyén tilos grillezni.

– foglalta össze Grósz József mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok a Kisalföld újságban.

Maga a rendelet itt található: ndi-szip.hu