Meglepően finom.

Egy kanadai cég tápanyagban dús, környezetbarát energiaszeleteket, smoothie porokat, kekszeket készít. Finomabbnál finomabb falatok ezek, választhatunk olívás, chilis, citromos ízesítésűt, de bevállalhatjuk a fahéjas, csokis változatot is. Eddig nincs benne semmi különös, csakhogy ezek a finomságok tücsökből készülnek.

A Montreal központú Crickstart cég egy Ontario környéki organikus tücsökfarmról szerzi be a hozzávalókat. A vállalat egyike azoknak, akik szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a rovarokkal való táplálkozásban rejlő lehetőségeket (egyéb termékeik is vannak, bizonyára sáskás, szöcskés és kitudjamégmilyen finomságokat is lehet kapni).

Az új ételek egyrészt kitűnő tápanyagforrások lehetnének, másrészt a környezetvédelmi célokat is jobban szolgálnák.

Nézzük az etikai kérdéseket! Aligha létezik ember, aki azon aggódik, hogy szegény tücsköket felfaljuk. Nem úgy, mint a vegetáriánus mozgalmak mondjuk a baromfifogyasztással szemben. Nem valószínű, hogy sokan harcolnának a tücskök tágasabb életteréért még akkor sem, ha százával tartanánk őket egy cipősdobozban. A tücskök természetes módon vándorló-elterjedő állatok, akik megszokták, hogy kis helyen is tömegben élnek. Az állatok többsége a nagyüzemi állattartás mellett nem érzi jól magát, szűkös a helye, megbetegszik – ezek a problémák nem lépnek fel a tücskök esetében. Azaz minimális területen rengeteg rovar képes tenyészni és nagyon magas az így előállított fehérje mennyisége is.

A rovarok elsőrangú tápanyagforrások is! Testük rengeteg fehérjét tartalmaz, mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható bennük, és a B12 vitamin kitűnő forrásai.

Ráadásul minimális eszközzel, ráfordítással tenyészthetőek, elegendő, ha például egy marhateleppel összevetnünk egy tücsökfarmot.  Grammonként számolva (1 g tücsökfehérje előállítása 1 g marhafehérjéhez viszonyítva) kb. 2000-szer kevesebb víz, 12-szer kevesebb eledel szükséges a rovartenyésztéshez, és 80–szor kevesebb metángáz termelődésével jár.

Akár hisszük, akár nem, a tücsökből készült finomságok ízletesek!

Állítólag összetéveszthetetlen az íze, de kellemes, földszerű aromája van, és enyhén szemcsés, nedvdúsabb állaga, ami nem rossz. Nagy kérdés, hogy eljön-e az idő, amikor már a fogyasztói tömegek már nem idegenkednek a tücsökevéstől…

A Crickstar termékei jelenleg Kanadában elérhetőek és online is rendelhetőek.

Forrás: www.treehugger.com, képek: crickstart.ca