Kóstolni is szabad!

A kimcshi egy koreai étel, az ázsiai gasztronómia elengedhetetlen része. A világ egyik legegészségesebbnek tartott étele fermentálással készül különféle zöldségekből, általában kínai kelből, káposztafélékből, retekből, hagymából és uborkából.

A kimcshit hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télire, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik. Az elmúlt években a kimcshi globális népszerűségre tett szert. A közösségi média tele van receptekkel, főzős videókkal, ajánlásokkal. A kimcshi serkenti az immunrendszert, segíti az emésztést és állítólag még az öregedést is lassítja, mivel a sózás és fermentálás során tejsavbaktériumok lépnek működésbe.

Ezek után nem is olyan meglepő, hogy Szöulban a kimcshi önálló múzeumot kapott, hiszen a fermentált zöldségekből készülő étel több mint 1500 éve a koreai konyhaművészet alapja.

A Kimcshi Múzeum ennek az ételnek a lenyűgöző változatosságát mutatja be, felvonultatva a regionális és szezonális variációkat.

Léteznek olyan változatok, amelyek padlizsánból, bambuszhajtásból vagy sütőtökből készülnek, de a csípős, pikáns ízek kedvelői megkóstolhatják a fűszeres kimcshit, is, amit pirospaprika pehellyel, fokhagymával, gyömbérrel és halszósszal is ízesíthetnek. A kevésbé bátraknak a fehér kimcshit érdemes választaniuk, ami elsősorban fermentált káposztát tartalmaz és gyakran alapja leveseknek, más ételeknek.

キムチ博物館, Museum Kimchikan, Seoul, South Korea

A Kimcshi Múzeum nem pusztán megfigyelésre szolgál, de főzőleckéket is vehetünk vagy a kóstolószobában eszegethetünk, sőt még egy laboratórium is helyet kapott itt, ahol mikroszkóp alatt vizsgálhatjuk a fermentáció folyamatát. A látogatók megismerhetik a kimcshi történelmét és a rituális kimcshi készítés műveletét. A kimcshi olyan jelentőségű az emberiség kultúrájában, hogy a világörökség szellemi-kulturális részének nyilvánították.

Dél-Korában a kimcshi szinte minden étkezésnél ott van az asztalon.

A Kimcshi Múzeumban teljes körű képet kaphatunk erről az ételről, 187 történelmi és ma is létező változatát megismerve. Aki Szöulban jár, feltétlenül keresse fel!

Kimchi Museum

Forrás: unusualplaces.org