Vigyázó szemek.

Körös-körül a víz, háborgó hullámok, végtelen horizont. Csak a világítótorony mutatja az utat, figyelmeztet a veszélyre, évszázadok óta.

Ismerjük meg a kontinens legrégebbi tornyait:

Herkules tornya /Spanyolország

A galíciai A Coruña városában emelkedő Herkules tornya a világ legrégebbi olyan világítótornya, amely az eredeti formájában maradt fenn. Építése az 1. századra, a rómaiak idejére nyúlik vissza. A külseje hasonlatos az egyiptomi Alexandria egykori világítótornyáéhoz, amely már nem létezik. A Herkules nevet a szigetet körül lengő mítosz után kapta. A legenda szerint Herkules egy óriással harcolt 3 napon és 3 éjen át és végül legyőzte őt. A diadal után eltemette az óriást és elrendelte egy város építését a helyen. A világítótorony a koponyát jelképező dombocska tetején áll.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stefanía Díaz (@stefania_diaz_) által megosztott bejegyzés

Genova világítótornya / Olaszország

Amellett, hogy a világ egyik legrégebbi világítótornya, a genovai még a legmagasabb is Európában. 117 méteres magasságával a világon is ezüstérmesnek számít. A város jelképe a gyönyörű torony, a tetején egy koronával, amin keresztül a fény világít. Az 1543-ban épült világítótornyot a franciák súlyosan megrongálták 1684-ben. A 20. század első felében indultak meg a törekvések a helyreállítására. Az eredeti dizájnt védve 1956-ban a renoválás befejeződött és a világítótorony valamelyest visszanyerte régi szépségét, fényét.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ig_liguria (@ig_liguria) által megosztott bejegyzés

Hook világítótorony / Írország

Még mindig működik annak ellenére, hogy nem mai darab: a Hook világítótorony a Hook-félszigeten található. A jelenlegi szerkezete már 800 éves, a 13. században épült torony a hajók biztonságos haladását volt hivatott segíteni.  Az első gondnokok keresztény szerzetesek voltak, akik a szomszédos kolostorban éltek, így rendszeresen fel tudtak menni a toronyba és meggyújtották a fényt, hogy figyelmeztessék a hajókat a félsziget szikláira. 1996-ban álltak át automata rendszerre, a toronyban addig kézi vezérléssel, az őrök segítségével történt a fényjelzés.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tony Kennedy (@lenshood_mishaps) által megosztott bejegyzés

Kopu világítótorony / Észtország

1531 óta van használatban Észtország egyik ikonja, a Kopu világítótorony. Különleges alakja, négyzet alakú prizmája teszi egyedülállóvá és az a tény, hogy majdnem 50 km-ről is látható és figyelmezteti a hajókat a partszakasz veszélyeire. A torony 37 méter magas és ebből egy 24 méternyi szakasz tiszta kő, így nem csoda, hogy rendkívül súlyos, 112 ezer tonnás. A középkorban az üzemeltetése is komoly kihívás volt, majdnem 1000 fából készült zsineg kellett a tűz gyújtásához és fenntartásához, ami a félsziget erdejeinek részleges kivágásához vezetett.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eerik Ülevain (@eerikylevain) által megosztott bejegyzés

 

Cordouan világítótorony / Franciaország

Az egyik legrégebbi és a tizedik legmagasabb világítótorony a 16. század végén épült. A 67 méter magas torony az UNESCO védelmét élvezi különleges, reneszánsz építészeti stílusa miatt. A torony nem sziklán vagy szigeten helyezkedik el, hanem egy torkolat szájába épült. A tengerrel közvetlenül érintkezik, épp ezért a tervezője olyan erősre alakította az alsó szinteket, hogy ellenállnak a hullámoknak. A következő évszázadokban több emelettel és tartósabb anyagokkal segítették a működését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Boreal Fly (@boreal.fly) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com