Égő csípés.

A Dél-Amerikából származó vörös tűzhangya (Solenopsis invicta) a világ 5. legköltségesebb invazív faja, ugyanis több milliárd dolláros károkat okoz, amerre csak megjelenik. Most hivatalosan is megerősítették, hogy a faj megérkezett Európába.

A nevéhez híven, a tűzhangya csípése égő, fájdalmas és mivel félmilliós egyedszámú csapatokban mozog, könnyedén megtámadhatják és ellephetik az áldozatukat, akár a nálunk jóval nagyobbakat is. Ahogy a kolónia szétterjed, a növények és állatok elpusztulnak, a hangyák riasztó gyorsasággal teszik tönkre az élővilágot.

Bár a tudósok sejtették, hogy előbb-utóbb Európában is megjelenik, az itáliai felbukkanása óriási meglepetésként érte őket. A tűzhangyák az invazív, agresszív gyomokhoz hasonlóan terjednek szét a megbolygatott területeken. A kutatók már évekkel ezelőtt jelezték, hogy a tűzhangyák terjedése valós veszély. Már a múlt században megtalálhatóak voltak Mexikóban, az USA déli részén, Kínában, Tajvanon, a karibi térségben, Japánban és a Fülöp-szigeteken is.

Ma már olyan mértékű a kereskedelem globalizációja, hogy a tűzhangyák könnyedén terjedhetnek, például növényekkel, gyeppel, szénával vagy kaptárokkal.

Hiába sikerül időnként kiszűrni a fertőzött szállítmányokat, ha csak egy is átjut az ellenőrzésen, onnantól kezdve szabad az út előtte. Villámgyorsan képesek terjedni a széllel, vagy tutajokat formázva a vizeken, áradásokon, sőt akár a föld alatt is utazhatnak.

Fire ants cluster in water

A Spanyol Evolúcióbiológiai Intézet munkatársai először egy képet kaptak a Szicíliában talált hangyákról és ezt követően a csapat leutazott, hogy saját szemükkel is meggyőződjenek a felfedezésről. A szakemberek nem hittek a szemüknek, 88 fészket találtak egy viszonylag kis földterületen egy folyó közelében, ezekben a kolóniákban már több ezer dolgozó nyüzsgött.

Nem tisztázott, hogy a faj hogyan ért épp erre a területre, de az elmúlt években itt nem történtek nagy tereprendezések, ültetések és igen valószínűtlen, hogy a tűzhangyák épp ezen a helyen érkeztek volna meg Európába vagy kizárólag itt fordulnának csak elő.

A helyiek állítólag már 2019 óta fájdalmas csípésekről számoltak be, ami azt jelzi, hogy talán már más területeken is elterjedtek a hangyák. Az egyik fontos teherszállító kikötő, az Augusta, ami innen kb. 13 km-re van, talán szerepet játszhat a felfedezésben.

A genetikai vizsgálatok alapján ezek az egyedek valószínűleg az USA, Kína vagy Tajvan területéről érkeztek. A szakemberek becslése szerint az európai szárazföld 7%-a alkalmas számukra élettérnek a megfelelő klíma miatt, ami a városok területének felét is jelenti egyben. Ez különösen a nagy tengeri kikötőkkel rendelkező varosok esetében aggasztó. A kutatók most a szicíliai fészkek felszámolását tervezik, de nem tudni, hogy meddig sikerül így megakadályozni a faj európai elterjedését.

A tanulmány Current Biology tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: www.sciencealert.com

A kiemelt kép illusztráció.