Jöhet atom, vírus, aszteroida.

Az atomháború fenyegetése jó ideje valós rémálom már, nem véletlen, hogy vannak, aki tudatosan készülnek a túlélésre. Az elmúlt évek pandémiájában ízelítőt kaptunk a biológiai katasztrófákból is, amit szintén csak azok élhetnek túl, akik megfelelően védett helyre húzódnak majd, ha eljön az idő. A legrosszabb víziók szerint, amikor eljön a végítélet, az élőlények többsége elpusztul és radioaktív csapadék hullik, ám 5 ezer ember eldugott bunkerekben Dél-Dakotában mégis életben marad.

Legalábbis ez a terve egy kaliforniai cégnek, a Vivos-nak. Néhány évvel ezelőtt a vállalat megszerzett egy 47 km2-es területet, a Black Hills Ordnance Depot-ot, Edgemont városától nem messze és utólag teljesen felszerelték legmodernebb eszközökkel, belső energiaellátó-rendszerrel, mély víznyerőkkel, biológiai, kémiai levegőszűrő rendszerrel, kritikus támogatóberendezésekkel, szennyvízelvezetővel stb.

Fotó: Vivos

A komplexum több mint 500 atombiztos beton óvóhelyből áll, amelyek részben a földbe vannak temetve és egy vastag talajréteg védi őket, hogy ellenálljon a felszíni robbanáshullámnak, valamint a radioaktív csapadékoknak. Az ingatlan stratégiailag és központilag Észak-Amerika egyik legbiztonságosabb területén fekszik, magasan és szárazon, távol a nagyobb víztömegektől és a legközelebbi ismert katonai nukleáris célponttól.

Mindegyik óvóhely képes ellenállni egy óriási nyomású belső robbanásnak, 10-24 ember fér el benne, valamint az egy évre elegendő ellátmányuk. A bunkik egymástól el vannak választva a biztonság, védelem és a magánélet szentsége miatt.

Fotó: Vivos

A Black Hills Ordnance Depot 1942-ben épült, eredetileg a muníció tárolására szolgált a II. világháború alatt és a hidegháborús időszakban. A bunkereket jellegzetes alakjukról iglunak nevezték.

A rendszer valamikor 85 km²-en terült el és több mint 800 iglut és egy jól tervezett várost foglalt magába, ami nagyjából 1000 embernek jelentett lakhelyet, de a településhez hadikórház, postahivatal, templom, bevásárlóközpont, mozi, színház, uszoda, tekepálya is tartozott.

Az iglukban mindenféle lőszert tároltak, beleértve a kémiai fegyvereket és a halálos szarint, valamint mustárgázt. A II. világháború alatt a helyen itáliai hadifoglyokat is elszállásoltak, de miután megszűnt ezen szerepe, 1967-ben bezárt a létesítmény.

Fotó: Vivos

A családok most fizetség ellenében használhatják a bunkereket katasztrófák idején, például nukleáris háború, pandémia vagy aszteroida becsapódás esetén. Ehhez mindössze egyszer kell 25 ezer dollár kaucióval lefoglalni a helyet majd egy 99 éves bérleti szerződés keretében évente 1000 dollárt fizetni. Léteznek megosztott óvóhelyek is, ahol a díj 7500 dollár egy főre.

Forrás: www.amusingplanet.com