Sajátos kommunikáció.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az áttetsző, Burmában őshonos Danionella cerebrum nevű hal képes olyan hangerejű hangot kiadni (140 decibel), ami egy petárdának, egy elefánt trombitálásának vagy egy repülő felszállásának hangjával vetekszik. A lenyűgöző mutatvány rendkívüliségét fokozza, hogy a hal mindössze 13,5 milliméter hosszú.

Miként képes egy ilyen parányi élőlény ekkora zajt csapni? A tudósok szerint a válasz az úszóhólyagban rejlik. Egy speciális izom kihúzza a bal bordát egy bordázott porcdarabhoz. Amikor az izom ellazul, a  borda odaütközik az úszóhólyaghoz, hatalmas zajjal.

Érdekes módon csak a hímek képesek ennek a doboló hangnak a csiholására és csak a fajtársak jelenlétében hangoskodnak. A kutatók még nem ismerik ennek a pontos okát, mivel a hímek bordája keményebb, mint a nőstényeké.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Smithsonian Magazine (@smithsonianmagazine) által megosztott bejegyzés

A jelenség magyarázatára is születtek elméletek, talán a hangoskodás segít a halnak navigálni a zavaros vízben, de az is lehet, hogy a ragadozó halakat ijeszti el. A kutatók feltételezik, hogy a hímek közti versengéshez is hozzájárulhat az akusztikus kommunikáció ebben a vizuálisan ingerszegény és korlátozott környezetben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

1440 (@join1440) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Popular Science (@popsci) által megosztott bejegyzés

A Danionella cerebrum nem az egyetlen élőlény a tengerben, amely ilyen hangos zajok kiadására képes. Egy rák például az ollók pattogtatásával 218 decibelt tud elérni, ez olyan erős lökéshullámot kelt, ami képes megölni az áldozatát. A hangokat mi azért nem halljuk, mert a víz vagy az akvárium elnyeli azok nagy részét.

Forrás: mymodernmet.com