Pannon flóraelem.

Bánáti, bánsági vagy mecseki bazsarózsa néven is ismert az a különleges növény (Paeonia officinalis subsp. banatica), amelynek legfontosabb élőhelyét a Zengő gerincén találjuk. A növény világállományának 90 százaléka a Kelet-Mecsekben él, annak molyhos tölgyeseiben és cseres-tölgyeseiben, elsősorban délies kitettségű lejtőkön.

A bánáti bazsarózsát hazánkban 1979-ben nyilvánították védetté.

Magyarországon fokozottan védett, nemzetközi természetvédelmi egyezményekben és az IUCN vörös listáján is szerepel. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Banatic peony (Paeonia officinalis subsp. banatica)

Botanikai kutatások szerint a bánáti bazsarózsa a Mecsekben preglaciális idők reliktuma, azaz átvészelte a jégkorszak glaciális időszakait is. Pannon flóraelem, a Kárpát-medencében endemikus. Hazánkban először Kitaibel Pál jegyezte le Hosszúhetény és Pécsvárad között, 1799-ben, vélhetően egyedül itt fordul nálunk elő.

A Mecsekben sajátos mikroklímát, védett helyzetet élvezhet a virágba boruló több tízezer tő.

Lágyszárú évelő növény, 30–90 cm magas szára nem fásodó, el nem ágazó. Szórt állású levelei háromszor hármasan összetettek. A magányosan álló virágok bíborszínűek vagy élénkpirosak, nagyok, de nem teltek. Virágzási ideje az időjárás függvényében május, június eleje is lehet. Érdekesség, hogy korábban gyógyászati célra is gyűjtötték, epilepszia ellen, görcsoldóként, hánytatóként használták. Termése többnyire júliusban érik, de ez kitolódhat augusztusra is. Hajtása és gyökérzete egyaránt mérgező alkaloidát tartalmaz.

A meleg, száraz mikroklímát, a meszes, tápanyagban dús, humuszos, laza és üde erdőtalajokat kedveli. A félárnyékos helyeket részesíti előnyben, de jól tűri a teljes megvilágítást is.

A bánáti bazsarózsára a legnagyobb veszélyt az ember jelenti: sokan kiássák, hogy hazavigyék a saját kertjükbe ezt a ritkaságot.

A tarvágások is veszélyeztetik, de a favágás utáni években kialakuló zárt erdőben is nehezen találja meg az optimális körülményeket.

A bánáti bazsarózsa megtekintésére minden évben szervezett túrákat indítanak és Hosszúhetényben kétnapos fesztivált is szerveznek a virágzása köré.