Küzdelem a patkányokkal.

Montecristo szigete egyike annak a 7 szigetnek, amelyek a Tirrén-tengerben egy kis csoportot alkotnak, kb. 60 km-re Olaszország partjaitól. Alexandre Dumas nagyívű regényéből híressé vált lakatlan földdarabot rejtélyek és legendák lengik körül. Mivel több mint 40 éve természetvédelmi terület, a turistaforgalom is korlátozott, szigorú szabályok szerint, a megfelelő engedélyek birtokában lehet csak a szigetre lépni.

Montecristo barlangjai valamikor otthont nyújtottak néhány remete számára, akik az 5. században a vandálok elől menekültek.

Ezek a szerzetesek voltak azok, akik ‘Mons Christi’-nek keresztelték a szigetet, amelyből a mai, modern név is származik. A 7. század elején megalapították a St Mamilian monostort, és egy kápolnát emeltek abban a barlangban, ahol a szentek menedékre találtak. Az évek alatt számos nemesi család adománya felvirágoztatta a monostort, ami erős és gazdag lett.

Welcome on Montecristo Island

Az 1550-es években a hírhedt török kalóz, Vörösszakáll és utóda, Dragut elfoglalták a monostort, a bázisukat ott állították fel, ami alapja lett a legendáknak, hogy kincset rejtettek el a szigeten. Dragut állítólag egy titkos barlangban dugta el a felhalmozott hatalmas vagyonát. Az évszázadok során rengetegen próbáltak a kincs nyomára bukkanni, de sikertelenek voltak a kutatások. Ez a történet volt az, ami Alexandre Dumas-t inspirálta.

Monte Cristo Island

Dumas 1842-ben érkezett a szigetre, Bonaparte Napóleon unokatestvérének társaságában. Az író azonnal beleszeretett a szigetbe fantasztikusnak találta a helyet, elvarázsolta őt a kakukkfű illata.

Elhatározta, hogy megírja a történetet, amelyben Edmond Dantes jogtalanul börtönbe kerül, ahol összebarátkozik egy társával, aki elmondja, ha létezik egy kincsesbánya Montecristón. Dantes megszökik, megtalálja a kincset és megveszi magának a Montecristo grófja címet, majd bosszút áll az árulókon.

Montecristo

Néhány évvel ezelőtt Montecristón elszaporodtak a fekete patkányok, amelyek a vélekedés szerint hajókon érkeztek a szigetre, ahol elképesztő ütemben szaporodtak. A terület elérhetetlensége miatt a levegőből dobtak le méregkapszulákat 2012-ben.

A patkánymentesítési erőfeszítések többnyire sikeresek voltak és Montecristo most a legnagyobb patkánymentes sziget a mediterrán régióban. Ennek következtében helyre állt a veszélyeztetett mediterrán vészmadár állománya is és a szakértők abban bíznak, hogy remélhetőleg az európai viharfecskék is újra megtelepszenek a földdarabon.

isola di montecristo

Forrás: www.amusingplanet.com