Körös-körbe szárazföld.

44 olyan ország létezik a világon, amelynek nincs tengerpartja, viszont csak kettő olyan, amelyik duplán parttalan, azaz egyetlen olyan szomszédja sincs, amely partszakasszal rendelkezik. Ez a két teljes mértékben szárazfölddel körülzárt ország pedig nem más, mint Lichtenstein és Üzbegisztán.

Liechtenstein

Liechtensteint könnyű nem észrevenni egy térképen, ugyanis a világ 6. legkisebb országa. Alig 40 ezren lakják az Alpok lenyűgöző hegyei közt megbúvó területet. Az országot Svájc és Ausztria határolja.

A miniállam számos területen hasonlatos a két szomszédos országhoz:, gazdasági, katonai, pénzügyi tekintetben. Az itt élők németül beszélnek és svájci frankot használnak fizetőeszközként. Liechtenstein 1719-ben vált független országgá, de az I. világháború végéig a Osztrák-Magyar Monarchia határolta, így csak 1918-tól nevezhetjük duplán parttalannak.

Mivel nem rendelkezik tengerparttal és a szomszédai sem, így a földrajzi fekvéséből adódóan némi hátránnyal vesz részt a globális kereskedelemben. Ennek ellenére meglehetősen jómódú ország, elsősorban a többi virágzó európai országhoz fűződő kapcsolata révén. Egy időben adóparadicsomként is ismertté vált, igaz, ezzel némi kétes hírnevet is szerzett magának.

Üzbegisztán

Üzbegisztán 1991-ben vált függetlenné, a Szovjetunió szétesését követően. Napjainkban Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Afganisztán és Türkmenisztán határolja.

Kazahsztán és Türkmenisztán ugyanakkor szomszédos a Kaszpi-tengerrel – azonban bármennyire is nagy a Kaszpi-tenger, valójában tó, mivel nem táplálja az óceánt. Üzbegisztán 32 millió lakójával nem mondható parányi országnak. Az egykori híres Selyem-úton elhelyezkedő állam nagyon fontos kereskedelmi szerepet töltött be az i. e. 2. századtól a 15. század közepéig.

Üzbegisztán szárazföldi helyzete is számtalan hátránnyal jár, de mint a világ harmadik legnagyobb gyapot exportőre egyre jelentősebb gazdasági szerephez jut.

Forrás: dailypassport.com