Heti 5 perc kertészkedés.

Még sosem volt ilyen egyszerű és stílusos a szobában kertészkedni, mint most: megérkezett ugyanis a Bace nevű cég új terméke, a Rotofarm. A NASA kutatásai által inspirált berendezésben a súlytalanság, a zéró gravitáció segítségével termeszthetünk hatékonyan zöldségeket, gyógynövényeket, csírákat. Mindez kevés helyet, vizet és energiát fogyaszt, és tőlünk is csak minimális energiabefektetést igényel.

Mindössze heti 5 percet kell rászánnunk arra, hogy friss zöldet termesszünk akár a nappali közepén.

Ennyi időbe telik, amíg „kertészkedünk” és beállítjuk a mobilra letöltött applikáció segítségével a szükséges paramétereket.

A Rotofarm alapját képező innováció a súlytalanság állapotát utánozza, a Nemzetközi Űrállomás kutatásai szerint ugyanis a növények jobban nőnek gravitáció nélkül.

Ennek „lemásolására” a berendezés egy óra alatt 360°-os fordulatot tesz meg. A mozgás lecsökkenti a gravitáció növekedést gátló hatását, és optimalizálja a gyökerek víz- és levegőellátottságát, miközben maximalizálja a fényellátást. A Rotofarm ráadásul harmadannyi helyet foglal, mint egy sík kert, a helytakarékos kialakítás miatt bármely lakásban elhelyezhető.

Csak néhány lépést kell elvégeznünk ahhoz, hogy a kertecskénk viruljon.

Először a magokkal ellátott cserepeket kell elrendeznünk a résekben, aztán vizet és tápanyagokat kell juttatni a rendszerbe. Az applikáción keresztül figyelhetjük, ellenőrizhetjük a növekedést.

A forradalmian új berendezéssel 100%-ban friss, otthon termesztett zöldségekhez juthatunk, akár a panellakás nagyszobájában vagy egy garzon konyhapultján is.

Tökéletesen alkalmas például menta, salátafélék, kakukkfű, spenót, rozmaring, snidling vagy akár ehető virágok termesztésére.

A Rotofarm jelenleg még előkészületi fázisban van, egy kampány során gyűjtenek pénzt a széleskörű gyártásához.

Forrás: mymodernmet.com, képek: Rotofarm