A nyolckarú lény rejtélye.

A polipok szeme olyan, mint egy kamera, képesek szinte láthatatlanná válni, apró nyílásokon is át tudnak férkőzni, és emellett időről-időre még a kutatókat is megdöbbentik tudományukkal. Remekül teljesítenek a kognitív feladatok terén is: labirintusokban navigálnak, egyedi személyiséggel rendelkeznek, szerszámokat, eszközöket használnak, valamint mindenféle, emberekre jellemző, bonyolult tevékenységet végeznek.

A polip genomja majdnem olyan hosszú, mint az emberé, sőt igazából több fehérjekódoló gént tartalmaz (33 ezret, szemben az ember 25 ezrével).

Hogy saját szemünkkel lássuk, milyen eszes is a polip, érdemes megnézni az OctolabTV videófelvételét, amelyben a kutatók egy feladványt mutattak egy nyolckarúnak. Az állat elé egy csavaros tetejű cumisüveget helyeztek, amelynek belseje ízletes finomságot rejtett. A polip a halat kihúzni nem tudta, de a cumi nyílásán be tudott hozzá az egyik karjával férkőzni.

A kutatók azt várták, hogy a polip megpróbálja az üveg tetejét lecsavarni, így hozzájutva az eledelhez. Azonban nem ez történt!

Miután felmérte a szituációt és elgondolkodott, majd benyújtotta a karját mintegy megízlelve a halat, arra jutott, hogy másként fog az eleséghez hozzájutni. Meg se próbálta lecsavarni az üveg tetejét, hanem elképesztő erővel lepattintotta róla az etetőcumit. Vagyis képes volt arra, hogy más módon közelítse meg a táplálékot, nem úgy, ahogy azt várták – teljesen meglepve leleményességével a kutatókat.

Forrás: www.treehugger.com