Hölgyeim, itt az idő kivonulni a növények közé!

Depresszió, szomorúság, lehangoltság, stressz: rohanó világunk velejárói. A kutatók szerint a szabadban, a természetben töltött idő igen hatásosan csökkenti ezeket, feltölt és megnyugtat egyszerre.

Nem arról van szó, hogy rögtön a Himaláját kell megmásznod, vagy egy hegyi kunyhót kell építened a fák sűrűjében, hogy jól érezd magad. Ahogyan a tudományos újságíró, Florence Williams is azt fejtegeti új könyvében (The Nature Fix), hogy 15-20 perc séta vagy üldögélés a természet lágy ölén már csökkenti a problémák miatt érzett szorongásunkat, félelmünket.

A statisztikák szerint a 40 és 59 év közötti nők szenvednek leginkább a depressziós tünetektől. Amerikában például minden negyedik nő (!) szed valamilyen antidepresszánst vagy egyéb, szorongást oldó gyógyszert. Rengeteg nő küzd kialvatlansággal, ami nem csoda, ha megnézzük, mennyi fronton kell nap, mint nap helyt állniuk a munkájukban, otthon és az egyéb közösségekben is.

És hogy miként segíthet a természetben töltött idő? Williams – aki a maga 49 évével a leginkább érintett csoportba tartozik – a zajos és zsúfolt Washington lakójaként könyvében azt állítja, hogy a sétálás, túrázás, bicajozás segít neki relaxálni és megnyugodni. Sőt, a kinti mozgás a két tinédzser gyermekére is rendkívül jó hatással van.

A kint töltött idő abban is segít, hogy jobban aludjunk. Miként? Fura módon, miközben a természetben felébrednek érzékeink: a tapintás, szaglás, hallás, közben agyunk felpörgető része nyugalomra tér.

Kedvet kaptál kivonulni a természetbe? Kezdd valami röviddel és jólesővel! Sétálj egyet ebédszünetben, vagy csak időzz egy fél órát a kertben, a parkban, valahol a zöldben. Nem az a lényeg, hogy mindenképpen csinálj is valamit odakinn. Egyszerűen csak legyél ott, a természet közelében. Hallgasd a madarakat, gyönyörködj a virágokban, érezd a szelet, csodáld meg a felhőket az égen.

Ne feledkezz meg egy fontos dologról: a szabadba egyedül menjél, a mobilod nélkül.  Kütyük nélkül, lecsatlakozva sokkal tartalmasabb lesz a feltöltődés!

Forrás: CountryLiving