Ő jön, a csigák pedig mennek.

A kiskertekben ma már nem csak a „sima” meztelencsigák okoznak gondot, de néhány éve a spanyol csupaszcsiga is megjelent. Ha nem szeretnénk kémiai anyagokhoz nyúlni, akkor a mindent lerágó kártevők ellen a szakértők az indiai futókacsát javasolják!

Ki ez a fura nevű állat?

Az indiai futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica) Délkelet-Ázsiából, Anglián keresztül terjedt el Európában. Feltűnően mozgékony, nem totyog, hanem szalad. Vékony, különleges típust képviselő kacsafajta. Tartása függőleges, ezért pingvinkacsának is hívják. Nyolc színváltozatban ismert a tenyésztése.

Ázsiában igen régóta elterjedt állat, Indiában bambuszketrecekben tartják, húsát, tojását is fogyasztják. Jáván kétezer éves kőbe faragott ábrázolása is előkerült.

Meztelencsiga

Bérelj kacsát!

Az indiai futókacsa nem csak a kifejlett csigákat, de a petéket is felfalja! Tényleg nagyon mohón veti rá magát a puhatestűekre, összeszedni neki őket nem csak felesleges, de káros is lehet. A kacsák ugyanis kiváló élelemkeresők, jó érzékkel felkutatják még a petéket is. Evés előtt viszont megmossák a csigákat, a nagyobbakat vízzel nyelik le, különben megfulladhatnak tőle (emiatt itatókat kell a kertbe elhelyezni, ha kacsáink vannak). Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy Ausztriában és Németországban roppant népszerű a „Rent-an-Ent”-hálózat, ahol kacsákat lehet kölcsönözni.

Kacsatartási kisokos

Ha úgy döntünk, hogy a meztelencsigák ellen a létező legkörnyezetbarátabb megoldást választjuk, és beszerzünk pár futókacsát, nem árt, ha előtte tudunk pár dolgot az állatról.

Az indiai futókacsa társas lény, így legalább két példányt érdemes beszerezni belőle. A hímek (gácsérok) viszont nem jönnek ki egymással, ezért két gácsér már nem fog megférni a kertünkben. A csigák mellett a zöldségeket, növényeket is lelegelheti, de állítólag neveléssel, szoktatással ez kiküszöbölhető (csak azt fogja enni, amihez hozzászoktatjuk). Ha mégis gond lenne, elkerítéssel, magaságyással védekezzünk, mert a káposztaféléket, salátákat felfalhatja. Bátran adhatunk neki szemes takarmányt, darát, gyomokat is. Mivel vízi szárnyas, egy kis úsztatóra is szüksége van.

Aki pedig kételkedne a kétlábú csigamentesítők hatékonyságában, annak jöjjön néhány meggyőző videó: