Gyerekcipőben járnak a kutatások.

Vajon mikor és hol készült az első cipő? Ki volt az, akinek először eszébe jutott, hogy így védje a lábát? Noha a régészek nem tudják megmondani a lábbeli feltalálásának hajszálpontos időpontját, jó okuk van feltételezni, hogy az első cipő kb. 148 ezer éve készülhetett.

Dél-Afrika 3 részén találták meg olyan emberek nyomait, akik vélhetően valamiféle lábbeliket viseltek. Ahogy azt az Ichnos tudományos magazinban leírták, a kutatók most azon dolgoznak, hogy olyan technikákat fejlesszenek ki, amelyek képesek a nyomokat elemezni. A cipő eredetének feltárása még gyerekcipőben jár.

3 kőkorszaki fosszília vizsgálata történt meg. A Kleinkrantzban talált lelet kőzetanalízis alapján kb. i.e. 79 ezer év és 148 ezer év közöttről származhat. A Goukamma mellett talált nyomok az i.e. 73 ezer és 136 ezer év közötti időszakból datálódnak. A harmadik fosszília az  Addo Elephant Nemzeti Parkból származik.

Fotó: Charles Helm

A három nyom feltűnően különbözik más tipikus lábnyom leletektől, nem rajzolódnak ki bennük a lábujjak. A nyomok lekerekített elülső végűek, éles szélűek, rögzítési pontok lehetséges bizonyítékaival. Ahogy a modern lábnyomoknak, úgy ezeknek is erős széleik vannak, nem úgy, mint egy mezítlábnak és ezért keményebb alapot feltételeznek. Noha a cipő maga elveszett a történelem folyamán, a nyomokból sok minden kiolvashatunk.

A csapat összehasonlította az őskori nyomokat a maguk által készítettel, amit hasonlónak vélt cipők segítségével kreáltak. A tradicionális san szandál modern változatát alkalmazták, az eredetit Dél-Afrika san lakói, ősi bennszülöttei hordták. Ezek a teszt szandálok kemény talppal bírtak, bőr szíjakkal voltak megerősítve és a nedves homokban nagyon hasonló nyomokat hagytak, mint a 3 ősi lelet. A hasonlóság alátámasztja a feltételezést, hogy az ősi nyomok is lábbeliben készülhettek.

Ha ténylegesen cipőlenyomatot őriz a lelet, akkor ez lehet a legkorábbi ismert példája a lábbeli viselésének. Az ősemberek ki voltak téve a fertőzés, sőt akár a halál veszélyének is, ha éles, szúrós tárgyba léptek. Az esetükben a cipő nem a divatot, hanem a praktikumot szolgálta.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: Charles Helm