A fák között kezdődött.

Magyarul leginkább nyomornegyedeknek, viskó-, bádog- vagy kalyibavárosoknak nevezzük azokat a lakótelepeket, amelyekben több ezernyi ember zsúfolódik össze, nem éppen rózsás körülmények között. Az ilyen városrészben élők életszínvonala nagyon alacsony, nyomorközeli. Az itt élőkre az elesettség, a nincstelenség, a szegénység jellemző.

A favela szó eredetileg egy favela nevű fa nevéből származik, a növény irritálja a bőrünket, ha hozzáérünk.

Az első favelákat a canudosi háborút (1895-1896) követően építették, amikor a kormány katonái, akik a favela fák között éltek, bemasíroztak Rióba, ahol a lakhatásukért beígért fizetésüket várták. A kormány azonban nem fizetett nekik, ezért a katonák letelepedtek Rio dombjain, Morro de Favelának nevezve el a falujukat. Ezt követően sorra húzták fel ezeket a viskónegyedeket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Drone.leo leonardo campos (@drone.leo) által megosztott bejegyzés

Rocinha egy meredek domboldal tetejére épült, erdő veszi körbe és a bunkikról Rio de Janeiróra pillanthatunk le.

A Rocinha a legnagyobb favelának számított a maga 31 ezer bódéjával, de Sol Nascente mára túlszárnyalta. Utóbbiban 2022-ben már több mint 32 ezer kéglit tartottak számon. Noha a pontos szám nem ismert, a becslések szerint kb .180 ezer ember él Rocinha bódéiban. A házikók egymás hegyére-hátára épültek a helyhiány miatt és akár 9, 10 11 emeletesek is lehetnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Julio Craveiro (@craveiro.julio) által megosztott bejegyzés

Rocinha erőteljesen városiasodott terület, ezért az infrastruktúrája, valamint az itt található szolgáltatások viszonylag kielégítőek. A lakóépületek legtöbbje kőből készült és áram, víz is bevezetésre került. A területen az üzletek, szolgáltatók elegendőek, így tulajdonképpen minden elérhető, amire szükség van.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guia de Turismo, RJ???? (@tx.well.tour) által megosztott bejegyzés

Az életkörülmények mégsem a legjobbak, nagy a fertőzésveszély, gyakoriak a betegségek. A lakosok bevételei alacsonyak, az erőforrások szűkösek. Sűrű a vízhiány, az áramszolgáltatásban való kimaradás, valamint közlekedési nehézségek, gyenge közbiztonság és elégtelen minőségű oktatás nehezíti az itteniek életét. A területen nagy a földcsuszamlások veszélye is, hiszen a házak többnyire meredek lejtőkre épültek, és nem felelnek meg az építészeti előírásoknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BruninBc7 (@bruninbc7) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Julio Craveiro (@craveiro.julio) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Leo Godoi (@leodegodoi) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com