Vadvirágok, piknik, kosárpálya.

2021-ben indult útjára a „Több Zöld Várost Európának” fórum, az Európai Faiskolák Szövetségének és tizenhárom európai tagszervezetének kezdeményezésére. A projekt célja, hogy megismertesse a politikusokat, döntéshozókat, önkormányzatokat és a témával foglalkozó szakembereket a városok-, illetve a közterületek zöldítésének szerepével, jelentőségével.

Az „Európa Zöld Városa” díjra minden tagország egy-egy önálló, az adott ország területén megvalósult zöld projekttel pályázhat, a 13 pályázó közül kerül kiválasztásra a végső győztes. A nemzeti pályázaton Budapest Főváros Önkormányzata a Pünkösdfürdő park projektet indította el, ami 1. helyezést ért el, így részt vehet a nemzetközi megmérettetésen, ahol a 13 ország első helyezettjei versengenek, és 3 díj kerül kiosztásra.

A Pünkösdfürdő parkot a Kossuth üdülőparton keressük, Buda északi részén.

A 7 hektáros, hosszan elnyúló, ökologikus szemlélettel kialakított parkban számtalan funkció kapott helyet, a pihenni vagy sportolni és játszani vágyók, kutyások, nemkutyások és a piknikezők is megtalálják számításaikat.

A vadvirágos réten minden évszakban más-más virág bontja szirmait és várja a beporzókat, de takarmánynövényeket is vetettek a „Határ” elnevezésű részen. A kutya-agility pályán a házi kedvencekkel gyakorolhatunk, a fitnesz részen pedig a fából készült eszközökön lehet edzeni. A focizni és kosarazni vágyókat a gumiburkolatú sportpálya várja, a kerékpárosok a szervízpontban fújhatják fel a kereket, de pétanque-ozni és strandröplabdázni is lehet az erre létesített pályákon. A gyerekeket a homokfövenyből kiemelkedő játszóeszközök várják, többek közt sok csúszda, mászóvár, hinta. A bográcsozást kijelölt tűzrakóhelyek segítik.

Forrás és képek: www.fokert.hu