Nem kötik őket minden csokorhoz, az biztos.

Egy-egy jeles alkalmon, ballagáson ugyan egekbe szökhet a virágok ára, de még mindig köszönőviszonyban sincs azzal, amennyit az alább felsorolt virágok érnek. Nem valószínű, hogy ezekből fogjuk a vázába valót venni legközelebb, bár kétségtelenül gyönyörűek.

Következzenek világ legdrágább virágai (az értékek azt fejezik ki, hogy mennyi volt a legmagasabb ár, amit fizettek a növényért valaha)!

7. Gloriosa (koronásliliom): kb. 1800-3000 Ft/szál

A gyönyörű koronásliliom, amelyet tűzliliomnak, lángliliomnak, gloriosa-nak is neveznek nemcsak meseszép, de mérgező is. Ráadásul igen drága, már egyetlen szálért is több ezer Ft-ot kérnek.

a-vilag-7-legdragabb-viraga-7Fotó: Hafiz Issadeen/flickr

6. Tulipán a 17. századból ”Semper Augustus”: hagymánként kb. 1.5 millió Ft

A 17. században, amikor a vásárlók meg voltak őrülve a tulipánokért, a vágy tárgya ez a különleges szépségű és ritka tulipán volt: a tűzpiros szirmok fehéren csíkozottak. Egyetlen hagymája 10 000 guldenért kelt el (kb. 1.5 millió Ft), ezért a pénzért már egy nagyobb lakást is lehetett venni akkor Amszterdamban.

a-vilag-7-legdragabb-viraga-6Fotó: Painter unknown/Wikimedia Commons

5. Sáfrány: kb. 350-450 000 Ft fél kg sáfrány ára

A sáfrányból (Crocus sativus) sáfrány fűszer nyerhető, ami a világ egyik legdrágább fűszere, súlyra számolva. A bájos lila virág aranyszínű porzóit kézzel szedik és szárítják, mintegy 80,000 növényből nyernek 500 gramm fűszert, így érthető a horribilis ár.  Bár maga a növény nem drága, de a belőle készült sáfrányt tekintve, igen magas értékkel bír.

a-vilag-7-legdragabb-viraga-5Fotó: HeiWu/Wikimedia Commons

4. Rotchschild orchidea vagy papucsorchidea: kb. 1.5 millió Ft növényenként

Ezt a növényt (Paphiopedilum rothschildianum) Rotchschild orchidea, papucsorchidea vagy Kinabalu aranya orchidea néven is ismerik. A virágot 1987-ben írták le, az orchidea csempészeknek köszönhetően majdnem ki is halt. Impozáns vízszintes szirmai vannak és évekig tart mire egy növény virágot hoz. Vadon Malájziában nő, a Kinabalu Nemzeti Parkban.

a-vilag-7-legdragabb-viraga-4Fotó: Wikimedia Commons

3. Shenzhen Nongke orchidea: 59 millió Ft

Az orchideagyűjtőknek igazi ritkaság ez az amúgy nem éppen különlegesnek és szépnek tűnő virág: egy laboratóriumban állították elő, 8 évi munkával. 2005-ben egy aukción kelt el, a névtelen gyűjtő sokkoló árat fizetett érte: 1,68 millió jüant, ami nagyjából 59 millió Ft.

a-vilag-7-legdragabb-viraga-3Fotó: Wikimedia Commons

2. Juliet rózsa: kb. 1.5 milliárd Ft

A Juliet rózsa a létező legdrágább rózsa a világon. A „3 millió fontos rózsa”-ként is emlegetett virághoz persze jóval kevesebbért is hozzájuthatunk, de ez az érték fejezi ki azt, hogy mennyi költséggel állította elő nemesítője, David Austin. A barackszínű hibrid nemesítése 15 éven keresztül folyt, 2006-ban debütált a chelsea-i virágkiállításon.

a-vilag-7-legdragabb-viraga-2Fotó: David Austin Roses

1. Kadupul virág: felbecsülhetetlen értékű

A misztikus kadupul virág gyakran csak évente egyszer virágzik, és általában azt is éjszaka teszi. A Srí Lankáról származó gyönyörűség még szülőhelyén is ritka. Nem sokkal éjfél előtt nyílik, majd néhány órán belül elpusztul, emiatt pénzben mérető értéke sincs.

a-vilag-7-legdragabb-viraga-1Fotó: YouTube