Üzemlátogatás búvárruhában.

A borospincét hideg, sötét helynek képzeljük, valahol a föld mélyén. A hideg és sötét jelző arra a rendhagyó pincére is ráillik, amely a horvát tenger mélyén rejlik. A rendhagyó borászatban kabát helyett búvárruhát kell öltenünk, ha szeretnénk az érlelődő palackok közt szétnézni (ez a lehetőség sajnos csak búvárvizsgával elérhető).

Horvátország első víz alatti borászata a Pelješac-félszigeten, Dubrovniktól nem messze nyitotta meg 2011-ben a kapuit.

A világ legkülönlegesebb borüzemében a tengervíz óriási nyomását és a kedvező körülményeket használják ki a borok készítéséhez. 20 méteres mélységben a hőmérséklet állandó, minimális fény jut be, a csend és nyugalom tapintható.

A tenger mélyén, a sós vízben történő érlelés azonban kihívásokkal teli. Az Edivo borászat tulajdonosai 2 évig kísérleteztek, mire megtalálták annak tökéletes módját. Ezeken a helyeken a nyomás sokkal nagyobb, mint a normál borospincékben, ezért a sima dugók nem is bírják azt. Itt a lemerülő palackok lepecsételt dugót kapnak, amit még külön védőréteggel is ellátnak.

Fotó: www.facebook.com/edivovina

Először 3 hónapon keresztül a bort a szárazföldön készítik és érlelik, mielőtt a vízbe merítik. A szőlőfajta egyébként a Plavac mali, és kizárólag prémium minőségű szemek kerülhetnek a különleges borkészítési eljárásba. A tenger fenekén aztán 18-24 hónapot tartózkodnak a palackok. Az érdeklődő látogatók merülés keretében meg is tekinthetik a víz alatt sorakozó tartályokat, és még egy régi hajóroncs körül is úszkálhatnak egy kicsit.

Miután a palackok 1-2 évet töltöttek a mélyben, minden  darab egyedivé válik. Az üvegeket, amforákat beborítják a korallok, kagylók, algák, valóságos műalkotást létrehozva. Nincs két egyforma termék, a tenger egyedi nyomot hagy mindegyiken.

Fotó: www.facebook.com/edivovina

A víz alatt készülő bor a ’Navis Mysterium’, ’A tenger titkai’ márkanevet viseli. Az Edivo borászat kétféle olyan bort kínál, amelyet a víz alatt érleltek: üveges és amforás változatban is elérhető a nedű. Az amforás kiszerelésnél 0,75 dl bort töltenek agyagedénybe, majd elhelyezik a tenger fenekén. A borokat speciális ketrecekben tárolják, amiket le is zárnak a kíváncsi búvárok elől.

A borokat biztonságosan meg is rendelhetjük otthonról, ha nem szeretnénk értük messzire utazni.

Forrás: www.thewineandmore.com, kiemelt kép: www.facebook.com/edivovina