Közösségi kert.

Különleges közösségi kert nyílt Atlantában, ahova a lakók besétálhatnak, kertészkedhetnek, levegőzhetnek, de akár zöldséget-gyümölcsöt is szüretelhetnek otthonra.

Az egykori pekándió ültetvény helyén létrehozott projektben 2500 ehető és gyógyhatású növény kapott helyet, ráadásul bárki számára elérhető módon. Örvendetes hír, hogy a tengerentúlon egyre több ilyen ingyenes élelmiszer-erdő létesül.

Atlantában különösen nagy gondot jelent az élelmiszerhiány: a becslések szerint minden negyedik lakosból legalább egy olyan területen él, amelyet élelmiszersivatagnak neveznek, mivel messze vannak az ellátó üzletektől. Ezért is lenne nagyon fontos, hogy a lakosok megismerkedjenek az önellátás, a kertészkedés, a növénytermesztés alapjaival.

Fotó: Shannon Lee

A Browns Mill-ben található erdő mindössze 10 perc alatt elérhető az Atlanta repülőtérről, a területen élő 2100 lakos számára 30 perces buszutat jelent a legközelebbi nagy élelmiszerbolt.

A területen hatalmas érett pekánfákat és szederbokrokat találunk, a fák alatt pedig sorokba rendeződnek a különféle termények. A projektben ehető gombák termesztését és méhlegeltetést is terveznek.  A permakultúrás termesztés előnyeiből mind a bolygó, mind a helyi éghajlat profitál. A közösség mellett mintegy 1000 önkéntes, non-profit partnerek és cégek is segítik a gazdálkodást.

A park valóban mindenkié. Az itt szorgoskodók ugyanazzal a mentalitással érkeznek: csak annyi friss terményt vesznek el, amennyire szükségük van. A megmaradt termést az önkéntesek szüretelik, majd elosztják a közösség tagjai között.

Ezeken a helyeken kertészeti és főzőtanfolyamokat is tartanak majd, hogy lehetősége legyen minden érdeklődőnek megtanulni a növénytermesztés, illetve a növényi alapú konyha alapjait. Sőt, olyan közösségi ágyások is helyet kapnak itt, amelyekben bárki a gyakorlatban is hasznosíthatja a megszerzett tudást.

Az amerikai nagyvárosok környékén már 70 hasonló erdőt találunk, ami reményt ad a zöldebb, egészségesebb jövőre.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Forest Food at Browns Mill/Facebook