Milliónyi szépség.

A Chongming Virágpark 20 hektárnyi területet borít be: ez Kína első olyan üzeme, amely teljesen automatizált módon állítja elő a palántákat. A park felében palántaneveléssel foglalkoznak és csak néhány olyan termék akad, amely személyes jelenlétet, gondoskodást igényel.

Évente nem kevesebb, mint 200 millió virágpalánta kerül ki innen és több mint 10 millió cserepes virág indul útnak.

A vetősor óránként 200 000 magot képes elvetni. Mindez döbbenetes összehasonlítva a kézi erővel, hiszen egy gazda kb. 2 ezer mag elvetésére képes, vagyis ehhez a kapacitáshoz 100 dolgozót kellene alkalmazni. Ráadásul az automata gépsor sokkal stabilabb minőségű magoncokat produkál.

Az üzemben dolgozók többsége egyébként hagyományos termesztéssel foglalkozik a környező falvakban. Az egyszerű gazdákból operátorokká váltak, akiknek a feladata mindössze a működés irányítása, ellenőrzése.

A park takarékos üvegházszabályozó-rendszert használ a lehető legjobb energiafelhasználás érdekében. Hatékonyan ellenőrzik az ablakok, falak, árnyékolók beállítását, hogy a lehető legpontosabb és hatásosabb paramétereket (fényt, hőmérsékletet, vizet és tápoldatmennyiséget) érjék el.

A virágipar automatizálása, az intelligens rendszerek alkalmazása a jövőben még minőségibb termékek előállítását jelentheti.

Forrás: www.floraldaily.com, képek: www.sohu.com