Nálunk tilos szedni, Kínában csemege.

Két héten át tartó szavazást követően, a Magyar Mikológiai Társaság kihirdette, hogy melyik gomba nyerte el a 2018-as Év gombája címet. A három jelölt közül – disznófülgomba, honi csillaggomba és süngomba – végül a süngomba lett a győztes a közönségszavazatok 42,8 százalékával.

Fotó: www.gombanet.hu

A közönséges süngomba (Hericium erinaceus) oroszlánsörény-gomba, majomfejgomba, yamabushitake és Pom-Pom blanc néven is ismert. Magyarországon 2005 óta védett.

https://www.instagram.com/p/BLvefDdDIEo/?tagged=s%C3%BCngomba

Európában mindenfelé megtalálható, de mindenhol ritka. Franciaországtól, és Nagy Britanniától kezdve Magyarországig, illetve Dániától és Dél-Norvégiától kezdve egészen Ausztriáig és Svájcig előfordul.

A háborítatlan, üde bükk- és tölgyerdőkben, főként idősebb fák sebén növő parazita faj. Egyformán megtalálható álló, vagy kidőlt öreg fatörzseken, és tuskókon. A gomba olyan erdőkben nő szívesebben, ahol a levegő nedvességtartalma magas.

A világos barna gombatest elérheti a 30 cm-t is. A gombák többnyire rövid nyélen ülnek, és 10–25 cm vastagok. A felső test szálkás, tépett. Az alsótesten puha tövisek találhatók, közel egymáshoz.

https://www.instagram.com/p/BI7Q0wfATHh/?tagged=s%C3%BCngomba

Érdekes módon tövisei ellenére ehető gomba. Mosni nem szabad (hogy ne szívja meg magát vízzel), egyszerűen csak kockára kell vágni és vajban, vagy olajban megsütni, esetleg kirántani. Az állaga hasonlít a tengeri gyümölcsökéhez. Az íze a borjú-, vagy szárnyashúséra emlékeztet, enyhe kókusz-, citromfű- és gyümölcsös aromával.

A süngomba esszenciális aminosav tartalma átlagon felüli. A hagyományos kínai orvoslás a gyógyító hatást tulajdonít neki gyomor- és bélpanaszok, légzésszervi megbetegedések, idegi megbetegedések, magas koleszterinszint, rák és meggyengült immunrendszer esetében.

https://www.instagram.com/p/uBQyH7HPlY/?tagged=s%C3%BCngomba

A süngomba termeszthető, Kínában ehhez műanyag vagy üveg tartályokat használnak. Termőtalajként fűrészport, papírmasszát, rizsszénát, kukoricacsutkát, cukornád-, és gyapothulladékot alkalmaznak.

Forrás: www.gombanet.hu