Vodkával kísérve.

Az indigirka saláta egy orosz halsaláta, ami Jakutszkból, a világ leghidegebb lakott településéről származik. A halsaláta most egy online ételkalauz, a Taste Atlas olvasói szavazásán nyerte el a cseppet sem megtisztelő ’a világ legrosszabb étele’ címet.

Az indigirka egy meglehetősen egyszerű étel, kockákra vágott fehérhalat tartalmaz, például marénát vagy mukszunt, ezeket hagymával keverik, majd olajjal, sóval, borssal ízesítik. Ez még nem is hangzana rosszul, a gondot igazából az jelenti, hogy a halak nem csak nyersek, de némileg fagyottak is, ami persze ezen a vidéken nem is csoda. A halsalátát általában étvágygerjesztőként szervírozzák citromkarikák és vodka társaságában.

Az étel átlagos pontszáma 1.4 lett az ételkalauzban, ezzel sikerült a világ legrosszabb étele címet megnyernie. Még a hírhedt skandináv csípős kreálmányokat is maga mögé szorította, például az izlandi rohasztott cápahúst(hákarl) vagy az erjesztett savanyú heringet (surströmming).

Az orosz vlogger, Ilya Varlamov a youtube-on igyekezett megvédeni a salátát, ami szerinte ízletes, ha vodkával egészítjük ki. A példáját követve többen kijelentették, hogy még sosem ettek ilyen ízletes fogást. Mindenesetre azóta 2.1-re emelkedett az étel pontszáma, úgyhogy a cím némi népszerűséget is hozott számára.

Az indigirka salátát vélhetően a 20. század közepén alkotta meg Innokenty Tarbakhov séf, a nevet pedig az egyik legnagyobb jakutföldi folyó, az Indigirka után kapta.

Forrás: www.odditycentral.com