Gyógyszer helyett afrikaiibolya.

A növények annyi mindenben segítenek nekünk, még a lakáson belül élők is képesek elűzni a stresszt, tisztítani a levegőt, megkötni a méreganyagokat. Sőt, a legújabb kutatások szerint még abban is támogathatnak minket, hogy különféle megbetegedések nélkül vészeljük át a telet!

Egy új ausztrál tanulmány rávilágít arra, hogy a növények tartásának olyan előnyei is lehetnek, amelyek eddig még nem kaptak nagyobb figyelmet. Az értekezés szerint akár még a náthát vagy influenzát is megúszhatjuk, ha elegendő növényt tartunk a lakásukban – ezek ugyanis semlegesíthetik a betegségeket okozó vírusokat a levegőben.

Amikor elnyelik a napfényt, a növények egy olyan vegyületet termelnek, ami számunkra sem ismeretlen: hidrogén-peroxidot. Ez a maró hatású fertőtlenítőszer a hajfestékekből is ismert. Spontán jelenlétét is megtalálták azokban a mikroszkopikus vízcseppekben, amelyek a szobai levegőben úszkáltak ott, ahol növényeket tartottak.

A kutatók a szobanövények leveléből kipárolgó vízgőzben koncentrált hidrogén-peroxidra bukkantak, amely megkötheti a szintén ott lebegő vírusokat, így ártalmatlanítva azokat.

Ez pedig biztató eredmény, arra utalhat, hogy a növények fertőtleníteni tudják a levegőt. A kísérletek során az afrikaiibolya és a szobai futóka termelte a legtöbb hidrogén-peroxidot.

A szerzők a tanulmányukban részletezik, hogy az a mechanizmus, ahogy a hidrogén-peroxid párologtatás útján elhagyja a növényt, nem teljesen tisztázott. A legtöbb vizet, amihez a növény hozzájut, a levelek párologtatják el vízgőz formájában.

A biztató eredmények alapján a növények hatással lehetnek a beltéri levegő minőségére, ami a későbbiekben fontos lehet, például kórházakban vagy sűrűn lakott nagyvárosokban is.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org