Toxikus gáz.

A Recreo Verde turista komplexum néhány melegvízű forrásra épült Costa Rica-ban, Venecia de San Carlos-ban. Itt található az a kis hegyi hasadék, ami meglepően nagy hírnévre tett szert: a Halál barlangjának nevezik.

A Poas vulkán oldalában elhelyezkedő Halál barlangja (la Cueva de la Muerte) mindössze 2 méter mély és 3 méter hosszú, ami kényelmes menedéknek tűnhet a madarak, rovarok, rágcsálók, más kisállatok számára. A látszat azonban csal, aki itt belép, szinte azonnal életét veszti.

Noha ez az apró nyílás és a mögötte rejtőző üreg teljesen ártalmatlannak néz ki, a benne felgyülemlett szén-dioxid – ami egy színtelen, szagtalan gáz – miatt valójában extrém toxikus. Annak demonstrálására, hogy milyen életveszélyes a barlang, helyi vezetők fáklyákat gyújtanak meg a bejáratnál, amelyek azonnal elalszanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@BASKET (@basket) által megosztott bejegyzés

Valójában senki sem tudja pontosan, hogy a szén-dioxid honnan érkezik, de tudósok egy része úgy véli, hogy a gáz természetes módon az ásványi lerakódásokból szabadul fel a magas hőmérséklet és nyomás hatására a Föld magmájában ott, ahol az oxigén hiányzik. Mivel a barlang egy aktív vulkán közelében helyezkedik el, könnyen lehet, hogy itt kell keresni a magyarázatot.

Ami biztos, hogy a kutatók megállapították: a hasadék kb. 3 kg szén-dioxidot termel minden órában.

Az apró barlang halálos mivoltát véletlenül fedezték fel, a Recreo Verde komplexum építése közben. Az egyik munkás túl közel ment a nyíláshoz és ezt követően rosszul érezte magát, ami végül ahhoz vezetett, hogy alaposan átvizsgálták a környéket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Green Army (@thegreenarmy) által megosztott bejegyzés

A Halál barlangjánál a látogatókat tucatnyi tábla figyelmezteti arra, hogy tilos a belépés. Kis mérete és szűk bejárata miatt egyébként is nagyon nehezen lenne megközelíthető a nyílás. A sűrű szén-dioxid (80-90% tisztaságú) általában a barlang alján ül meg, emiatt pedig az apró állatok számára még nagyobb veszélyt jelentene az esetleges belépés. Ha valaki mégis bejutna, néhány pillanat múlva már fulladozni kezdene.

Mulatságosnak tűnhet, hogy a nyílásnál arra is figyelmeztet tábla, hogy ne dobjunk be szemetet, de gondoljunk csak bele: ha a látogatók teleszemetelnék, miként szednék ki a sok hulladékot?

Forrás: www.odditycentral.com